Marele duhovnic Ilie Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria a fost internat pentru o scurtă perioadă de timp la Spitalul „C. I. Parhon” din Iaşi, la începutul anilor ’90, fiind tratat pentru unde a fost tratat pentru o problemă urologică.
Reporterii de la BZI l-au căutat pe medicul care l-a tratat în aceea perioadă pe Părintele Cleopa şi au reuşit să obţină mărturii în premieră despre momentul în care duhovnicul se afla în spitalul ieşean.
„Bineînţeles că îmi amintesc de părintele Cleopa. A ajuns la mine printr-o cunoştinţă comuna, o doamnă doctor. Dumneaei îl cunoştea pe părintele şi a venit cu el să îl consult. A stat internat o perioadă scurtă pentru o problemă de sănătate care nu era gravă. Discutam cu părintele Cleopa doar despre ceea ce ţinea de boală. Stătea cu un călugar care avea grijă de el. Îl vedeam zilnic, discutam despre starea dumnealui de sănătate. Îşi lua tratamentul pe care i l-am prescris. Nu îmi mai aduc aminte cu exactitate anumite lucruri. Ştiu că se ruga mult. Pe perioada spitalizării nu am observat lucruri ieşite din comun. În ceea ce priveşte anumite lucruri care s-au spus despre părintele cât a stat în spital sunt şi multe exagerări. După externare, l-am mai întâlnit la câteva controale periodice, dar ca şi atunci când a fost internat am discutat strict legat de starea de sănătate. Am fost la Manăstirea Sihăstria, dar nu m-am dus neapărat să-l văd pe părintele Cleopa”, a declarat Virgil Gheorghiu, medicul curant al Părintelui Cleopa, retras de mai bine de 10 ani din activitatea medicală.
De asemenea, o asistentă, la început de carieră pe vremea când duhovnicul era internat, a povestit cum oamenii stăteau cu orele la coadă pentru şansa de a ajunge în rezerva acestuia şi a cere un sfat sau o binecuvântare.
„Am aflat de la doamna asistentă că veneau foarte mulţi oameni la spital să-l vadă pe părintele. Stăteau cu orele în curte, dar ajungeau foarte puţini la părintele Cleopa în rezervă, doar în orele de vizită şi numai atunci când dorea părintele. Rezerva era chiar lângă cabinetul medicilor. Un călugar care avea grijă de părintele a stat permanent cu el în rezervă. Nu eram medic atunci, dar toate aceste lucruri le-am aflat de la doamna asistentă care acum urmează să iasă la pensie. Spitalul nici nu avea capelă atunci, şi părintele se ruga în salon. Personalul medical nu îndrăznea să-l deranjeze şi cu părintele discuta numai probleme legate de afecţiunea de care suferea”, a declarat dr. Ionut Nistor, purtător de cuvânt la Spitalul „C. I. Parhon” din Iaşi.
Părinte Cleopa Ilie a fost arhimandrit și stareț la Mănăstirea Sihăstria, fiind un renumit trăitor al credinței ortodoxe. La sfârșitul anului 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat că se are în vedere deschiderea procesului de canonizare a Părintelui Cleopa și trecerea sa în rândul sfinților, în calendar, cu numele: Cuviosul Cleopa de la Sihăstria.