ARMATA ROMÂNĂ, lăsată FĂRĂ ȘEF: PARCURSUL BIZAR al acțiunii în contencios prin care MApN a cerut suspendarea decretului de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă
România se află într-o situație fără precedent, în condițiile în care Armata a rămas fără șef după ce instanța a decis să suspende decizia președintelui României de a-i prelungi mandatul șefului statului major, Nicolae Ciucă.
Hotărârea șefului statului fusese atacată în contencios administrativ de către Ministerul Apărării, însă traseul acțiunii dă naștere unor semne de întrebare. Asta în condițiile în care MApN a înregistrat la Curtea de Apel două acțiuni cu același obiect, potrivit datelor de pe portalul intanțelor, informează G4 Media.
Prima acțiune a fost înregistrată la Curtea de Apel București la 11 ianuarie, fiind deschis dosarul 180, prin care Ministerul cerea suspendarea decretului prin care șeful statului a prelungit mandatul generaului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Armatei. Speța a fost repartizată la completul 9, iar primul termen a fost stabilit pentru 12 februarie.
O a doua acțiune, având același obiect, a fost înregistrată tot la Curtea de Apel pe 14 februarie, fiind deschis dosarul 230, care a fost repartizat completului 8.
Primele două termene, din 28 și 29 ianuarie au fost amânate, astfel că, joi, 31 ianuarie, a fost pronunțată decizia suspendării decretului. Judecătorul care a luat această decizie este Vasile Bîcu.
Potrivit regulamentului de ordine interioare al instanțelor, adoptat de CSM în 2015, în situația în care există mai multe cereri care au același obiect, solicitările sunt repartizate primului complet.
Cu alte cuvinte, acțiunea MApN ar fi trebuit judecată de primul complet la care a fost repartizată.
De asemenea, mai mulți juriști au explicat pentru G4 Media că judecătorul trebuie să-l cheme și pe generalul Nicolae Ciucă în judecată pentru ca acesta să se poată apăra. Dacă MapN ar fi refuzat, acțiunea trebuia respinsă ca inadmisibilă, susțin specialiștii citați.
Judecătorul Vasile Bîcu este considerat un apropiat al Liei Savonea și Alinei Ghica. Șefa CSM, Lia Savonea, este cea care a cerut revocarea șefei ÎCCJ, Cristina Tarcea, iar Alina Ghica este judecătoarea care a anulat o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum.