Parchetul instanţei supreme atrage atenția: Prin decizia CCR din iunie 2016 NU a fost "dezincriminată” infracţiunea de abuz în serviciu!

Parchetul instanţei supreme atrage atenția: Prin decizia CCR din iunie 2016 NU a fost "dezincriminată” infracţiunea de abuz în serviciu!
Foto:HotNews

Procurorii Parchetului instanței supreme au subliniat faptul că decizia Curții Constituționale ce vizează definiția abuzului în serviciu, atât de des invocată în contextul controversatei OUG 13, nu a ”dezincriminat” această infracțiune. CCR, precizează procurorii, doar a stabilit că prin sintagma “îndeplineşte în mod defectuos” din definiţia abuzului în serviciu se înţelege "îndeplineşte prin încălcarea legii”.

"Trebuie menţionat faptul că Decizia nr. 405/2016 este o decizie interpretativă, care nu afectează conţinutul normativ al actului controlat, ci doar înţelesul său contrar Constituţiei. Practic, fără a se declara neconstituţionalitatea textului, Curtea reinterpretează norma şi stabileşte care este interpretarea compatibilă cu Constituţia. În consecinţă, prin această decizie nu a fost «dezincriminată» infracţiunea de abuz în serviciu”, argumentează reprezentanții Ministerului Public.

Procurorii subliniază că CCR a decis în legătură cu definirea infracţiunii de abuz în serviciu că prevederile legii sunt constituţionale “în măsura în care prin sintagma «îndeplineşte în mod defectuos» din cuprinsul acestora se înţelege «îndeplineşte prin încălcarea legii»".

Aceștia au mai transmis că magistrații Curții Constituționale au statuat că neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară – legi şi ordonanţe ale Guvernului.

Ministerul Public a mai aratat că dispozitivul acestei decizii se completează şi trebuie interpretat/aplicat în raport cu considerentele care îl fundamentează şi explicitează.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`