Parchetul General s-a autosesizat în cazul dezinfectanților diluați. Tolontan: Sunt 3,8 milioane de români, dintre care 800.000 de copii, internați anual în România. Ei sunt sub risc (VIDEO)

Parchetul General s-a autosesizat în cazul dezinfectanților diluați. Tolontan: Sunt 3,8 milioane de români, dintre care 800.000 de copii, internați anual în România. Ei sunt sub risc (VIDEO)

Parchetul General s-a autosesizat după dezvăluirile făcute de jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor despre soluţiile folosite în spitale la dezinfecţie, soluții care ar fi diluate și într-o concentrație mult mai scăzută decât cea de pe etichetă.

Astfel, firma care alimentează cu astfel de substanţe cele mai multe unităţi medicale din ţara noastră, Hexi Pharma, îşi permite să livreze diluanţi cu o concentraţie mult mai mică decât ar trebui să fie. Dezvăluirile vin chiar de la foşti angajaţi ai companiei. Mai grav este că statul român nu controlează compoziția niciunuia dintre acești dezinfectanți în vreun laborator. Doar compară etichetele cu avizele.

Într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, Cătălin Tolontan, unul dintre jurnaliștii care au făcut dezvăluirile, a susținut că ancheta a durat cinci luni pentru că ziariștilor implicați nu le venea să creadă ce au descoperit și au trebuit să discute cu foarte multe persoane, din companie și din instituțiile statului, pentru a se convinge.

”Sperăm ca autoritățile statului să acționeze cu echilibru. Nu este treaba noastră să ne substituim statului când el eșuează în a-și îndeplini responsabilitățile”, a susținut Tolontan pentru B1 TV.

Acesta a mai precizat că statul nu controlează niciodată în laborator aceste substanțe, neglijență asupra cărora sunt siguri dat fiind că au verificat informațiile obținute în cadrul anchetei chiar de mai multe ori.

Parchetul General s-a autosesizat în cazul dezinfectanților diluați

#DIRECT_ONE_jbbu67#

”Sunt oameni puși sub risc. Sunt 3,8 milioane de români, dintre care 800.000 de copii, care sunt internați anual în România. Ei sunt sub risc”, a mai spus Tolontan.

Potrivit acestuia, România apare tot timpul roșie pe harta privind agresivitatea bacteriilor.

”Un pacient care se infectează cu o bacterie are șanse de 50% să mai scape de bacterie, în cel mai bun caz. Suntem la dublul riscului față de Bulgaria la anumite bacterii. În aceste condiții pe care oamenii le cunosc, tu, autoritate sanitară din România nu controlezi”, a acuzat Tolontan.

”Când, totuși, sesizează cineva, când statul prin DSP Arad sesizează că e o problemă cu aceste substanțe, tu spui că nu ai putut contacta un reprezentant al societății? Este cea mai mare societate din România, cu 170 de contracte încheiate cu statul. Deci Ministerul Sănătății semnează 170 de contracte în doi ani cu această societate și spune că nu poate da de ea și trimite la Registrul Comerțului după adresă”, a explicat Cătălin Tolontan.

Jurnalistul a mai spus că a vorbit cu patronul și cu directorul general al companiei și că reacțiile lor au fost oscilante, dat fiind că s-u confruntat deodată cu aceste dezvăluiri.

”Discuția a pornit de la ”lăsați-ne în pace că suntem producători români și ne șantajați”. Mai pe seară, după ce s-au uitat la documente, ne-au sunat și ne-a spus directorul general că nu e firma lui și că a semnat fără să știe. A mai spus că a făcut facultatea în domeniu acum mulți ani și știe la fel de multă chimie precum mine. Se gândesc să ne dea în judecată. E dreptul lor. Ne acuză că rețetarele nu sunt noi, dar nici nu am spus că rețetarele sunt de ieri. Le-am pus în fața lor și în comunicat ne-au spus că sunt vechi și că lipsesc anumite lucruri. Normal că lipsesc pentru că ne protejăm și noi sursele”, a mai explicat jurnalistul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`