Augustin Lazăr, reacţie după desecretizarea protocolului cu SRI. Cu cine a încheiat Parchetul General acorduri de colaborare
Scandalul protocoalelor secrete de colaborare încheiate între diverse instituţii ale statului ia amploare.
Parchetul General a anunţat că la nivelul instituţiei este în curs de derulare o procedură de centralizare şi actualizare a protocoalelor în vigoare, încheiate cu alte instituţii publice. Până în prezent au fost identificate acorduri cu mai multe instituţii, printre care MAI, Ministerul Justiţiei, ÎCCJ şi CSM, potrivit Parchetului General.
„La nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este în curs de derulare o procedură de centralizare şi actualizare a acordurilor de colaborare şi a protocoalelor în vigoare, încheiate cu alte instituţii ale statului şi organizaţii publice”, precizează Parchetul, conform Mediafax.
„Până în prezent au fost identificate protocoale şi acorduri de colaborare cu următoarele entităţi: Ministerul Afacerilor Interne şi structuri ale acestuia, Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Consiliul de Mediere, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Academia Română, Ministerul Mediului, Biblioteca Naţională a României, Centrul de resurse juridice, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti, Greenpeace România”, a adăugat Parchetul General.
Reprezentanţii instituţiei menţionează că „iniţiativa încheierii acestor protocoale sau acorduri de colaborare a fost comună, având în vedere că necesitatea încheierii a fost dată în egală măsură de realizarea atribuţiilor legale proprii ale fiecărei părţi”.
„În ceea ce priveşte protocoalele clasificate, menţionăm că potrivit art. 2 alin. 2 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, ‘accesul la informaţiile clasificate este permis numai în cazurile, în condiţiile şi prin respectarea procedurilor prevăzute de lege'”, mai arată Parchetul.
Protocoalele încheiate între instituţii ale statului au ajuns în atenţia opiniei publice odată cu apariţia informaţiilor referitoare la acordul încheiat în anul 2009 între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), existând suspiciuni cu privire la implicarea ofiţerilor Serviciului în anchetele penale.
Acest protocol a fost în vigoare timp de 7 ani. Documentul a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Niţu (prim-adjunct al Procurorului general) şi Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) şi aprobat de Laura Codruţa Kovesi (procuror general la acea dată) şi George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).