Parchetul General, explicație HALUCINANTĂ în cazul tragediei de la Caracal: Procurorii și polițiștii au apreciat că nu e oportună pătrunderea în domiciliu înainte de ora 6, deoarece exista riscul compromiterii probelor

Publicat: 30 07. 2019, 12:50

Parchetul General a făcut public, marți, rezultatul controlului efectuat de către Serviciul de Îndrumare și Control (SIC) din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal și DIICOT Craiova, privind intervenția procurorilor și a polițiștilor în cazul tragediei de la Caracal.

În urma controlului efectuat de SIC s-a stabilit, în primul rând, că „procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal nu le-au interzis lucrătorilor de poliție să pătrundă în domiciliul prezumtivului autor Dincă Gheorghe, după ce l-au identificat”, potrivit unui comunicat al Parchetului General (PG).

„În raport de constatările din teren, de comun acord, procurorii și lucrătorii de poliție au apreciat că nu este oportună pătrunderea în domiciliu înainte de ora 06.00, întrucât exista riscul compromiterii probelor în situația în care autorul nu se afla acolo”, este explicația halucinantă oferită de PG.

Parchetul instanței supreme mai arată că, în urma controlului SIC, „s-au constatat nerespectări ale dispozițiilor procedurale în activitatea de înregistrare a cauzei ce a format obiectul dosarului nr. 1883/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, precum și un management defectuos al cauzei”.

De asemenea, PG susține că „s-au constatat sincope în comunicarea dintre organele de poliție și procurori, constând în aceea că, dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal după aproximativ 5 ore de la sesizarea Serviciului 112, ceea ce a condus la solicitarea și dispunerea măsurilor necesare în vederea localizării și identificării autorului cu întârziere”.

PG precizează că se va dispune efectuarea unui control de către Serviciul de Îndrumare și Control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, cu privire la respectarea normelor procedurale privind primirea/înregistrarea lucrărilor, repartizarea dosarelor și continuitatea în lucrările repartizate, ritmicitatea efectuării actelor de urmărire penală.

„Raportul întocmit a fost trimis și Inspecției Judiciare pentru a fi avut în vedere în cauza în care efectuează cercetări”, se mai arată în comunicatul PG.

Explicațiile Parchetului General vin în contextul în care autoritățile statului au oferit deja o serie de explicații confuze și pe alocuri halucinante, pasând vina unele de la altele, privind modul defectuos în care s-a intervenit în cazul din Caracal.