Parchetul General avertizează că modificările aduse Legilor Justiției pun în pericol independența procurorilor

Publicat: 25 11. 2017, 22:22

Parchetul General atrage atenția că modificările aduse la lege de către Comisia specială ce dezbate Legile Justiției pun în pericol independența procurorilor.

”Ministerul Public atrage atenția asupra faptului că, în cursul zilei de ieri, 24 noiembrie 2017, Comisia parlamentară specială pentru legile justiției a votat modificarea unor articole de lege într-o formă prin care, în mod evident, se conturează premisele eliminării independenței procurorului, ca primă etapă pentru anularea statutului de magistrat al acestuia, cu consecințe negative asupra calității actului de justiție”, transmite Ministerul Public, pe Facebook.

Instituția prezintă drept exemplu modificarea adusă articolului 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. În forma actuală, acest articol consacră independența și stabilitatea procurorilor, dar în varianta modificată de comisia parlamentară aceste atribute nu se mai regăsesc. ”Modificarea adusă reprezintă astfel și o îndepărtare clară de la textul constituțional, care situează procurorii în cadrul autorității judecătorești”, precizează Ministerul Public.

Acesta se arată ”îngrijorat” de ”tendința anacronică” a comisiei speciale condusă de Florin Iordache în ceea ce privește viziunea sa asupra procurorului și sistemului de justiție penală.

”În acest sens, dorim să reamintim două dintre aspectele reținute în Carta de la Roma (2014), document de referință privind standardele și principiile europene referitoare la procurori, întocmit de către Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE) la solicitarea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei:

• Independența și autonomia Ministerului Public constituie un corolar indispensabil pentru independența justiției. Așadar, ar trebui încurajată tendința generală de a întări independența și autonomia efectivă a Ministerului Public.

* Procurorii ar trebui să fie autonomi în luarea deciziilor și ar trebui să își îndeplinească sarcinile în afara oricăror ingerințe și presiuni externe, conform principiilor separației puterilor și responsabilității”, explică Ministerul Public, pe pagina de Facebook.