Parchetul General a deschis un dosar penal la ANC: 97% dintre cererile de cetățenie, majoritatea venite din Rusia, au fost făcute în baza unui singur articol (VIDEO)

Publicat: 23 01. 2020, 09:14
foto: Pixabay

Anchetă de amploare la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie! Parchetul General a deschis un dosar penal într-un caz legat de acordarea „peste rând” a cetățeniei române mai multor persoane din Rusia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova, relatează B1 TV.

Într-un raport al Corpului de Control al Ministerului Justiției se arată că cetățenia română este acordată ilegal, în urma unui sistem paralel de înregistrare a cererilor și fără verificarea autenticității actelor depuse de solicitanți. An de an, numărul acestora a crescut considerabil: dacă în 2015 au depus cerere 950 de ruși, în 2018 ani, numărul acestora crescuse la 3 500.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

B1 TV vorbea despre această breşă incredibilă de securitate naţională de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, în 17 ianuarie. Dintre cele în jur de o sută de mii de cereri de cetățenie depuse anual la ANC, majoritatea covârșitoare de aproape 97 de mii sunt în baza unui singur articol.

Mai exact, o portiţă din lege care spune că primesc mult mai uşor documente cei care dovedesc că părinții, bunicii sau străbunicii lor au locuit în teritorii precum Basarabia sau Bucovina de Nord. Investigaţia a fost realizată de către jurnaliştii de la Vice.com.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un străin care vrea să devină cetățean al României sunt drastice, după cum o arată articolul 8 din lege: să locuiască pe teritoriul statului român de cel puțin opt ani sau, în cazul în care este căsătorit, să trăiască cu un cetățean român de cel puțin cinci ani de la data căsătoriei. Primește pașaport românesc după un examen prin care dovedește cunoașterea limbii și a unor noțiuni elementare de cultură și civilizație. Întrebările sunt grele chiar și pentru mulți români.

Legislația permite însă o scurtătură, prin articolul 11 al Legii de redobândirie a cetățeniei pentru „persoanele care au fost cetățeni români, dar au pierdut cetățenia română din motive neimputabile lor sau cărora această cetățenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum și descendenții acestora până la gradul III.

Dintre cele în jur de o sută de mii de cereri de cetățenie depuse anual la ANC, majoritatea covârșitoare de aproape 97 de mii sunt în baza acestui articol.

De exemplu, în 2018, doar 412 persoane au devenit cetățeni români în baza articolului 8. În schimb, 45 de mii de persoane au devenit cetățeni români în baza articolului 11, al redobândirii cetățeniei, potrivit unui răspuns transmis Vice de ANC.

Oficialii instituției nu au răspuns la întrebările referitoare la țara de origine a solicitanților, pentru că „excede competențele statistice ale ANC”. Însă date furnizate în trecut presei arată că numărul cetățenilor din țări precum Rusia s-a dublat, iar din Ucraina a crescut semnificativ în ultimii ani.

Astfel, există nenumărate astfel de site-uri, care promit cetățenie facil și rapid. La un comentariu postat în subsolul unui video de prezentare de pe pagina de Facebook a uneia dintre firme, cineva întreabă, în rusă: „Cum rămâne cu limba?”. Răspunsul vine scurt: „trebuie să înveți doar două cuvinte pentru jurământ”.

Prin exact acest articol 11 din Legea cetățeniei ar fi devenit cetățeni români persoane care nu îndeplineau cerințele legii, foarte posibil cu complicitatea unor factori de decizie din Autoritatea Națională pentru Cetățenie, spun aceleași surse apropiate de Ministerul Justiției.

De altfel, fostul ministru Ana Birchall a trimis corpul de control la ANC şi a propus chiar revocarea din funcție a întregii conduceri a Autoritatii Naționale pentru Cetățenie, pentru suspiciuni de corupţie.

„Am dispus Corpului de Control al ministrului efectuarea unui control amănunțit, inclusiv cu privire la activitatea financiar contabilă, la Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Toate neregulile identificate în raport sunt, din punctul meu de vedere, foarte grave și trebuie remediate în regim de urgență”, a spus Birchall.

Pe pagina de Facebook a ANC curg acuzațiile de tergiversare a dosarelor. Mulți fac mai mult de atât și cheamă instituția în judecată, inclusiv pentru refuz nejustificat de soluționare a cererilor de cetățenie. În 2018, Autoritatea a avut calitatea de parte în peste șapte sute de termene de judecată.