Parchetul European, primele percheziții în România. Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi anchetează o posibilă fraudă cu TVA, cu un prejudiciu de peste 10 milioane de euro
Procurorii Parchetului European (EPPO), instituția condusă de fosta șefă DNA Laura Codruța Kovesi, au efectuat primele percheziții în România. Magistrații au descins la Oradea, miercuri, 3 noiembrie, într-o anchetă ce vizează o posibilă fraudă cu TVA. Au fost percheziționate locuințele a trei persoane, potrivit Stirileprotv.ro.
Parchetul European, primele percheziții în România, într-o anchetă referitoare la o posibilă fraudă cu TVA
EPPO investighează o posibilă fraudă cu TVA care ar fi fost comisă în Germania, dar care ar avea ramificații în Cehia, Slovacia, Italia și România. În țara noastră au fost percheziționate locuințele a trei persoane, în Oradea.
Prejudiciul în acest caz depășește 10 milioane de euro.
Până la ora actuală, EPPO a descoperit prejudicii aduse bugetului UE de circa 4,5 miliarde de euro, transmite Caleaeuropeana.ro.
Operațiunile oficiale ale structurii transnaționale au început pe 1 iunie 2021, iar de atunci EPPO a primit 1.700 de sesizări de la statele membre și de la diverse entități private, sesizări care au dus la demararea a 300 de anchete.
În urmă cu două săptămâni, EPPO a coordonat prima operațiune în cadrul căreia au fost efectuate percheziții, arestări și confiscări în valoare de peste 13 milioane de euro. Operațiunea s-a desfășurat în Germania, Italia și Bulgaria.
EPPO investighează infracțiunile care prejudiciază bugetul UE, fiind primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care ating interesele financiare ale blocului comunitar: frauda în materie de cheltuieli și venituri; frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane de euro); spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE; corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE; participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.