Parchetul European investighează distrugerea, pe bani europeni, a unui sit arheologic din Transilvania

Parchetul European investighează distrugerea, pe bani europeni, a unui sit arheologic din Transilvania
Sursa foto: Pixabay

Descărcarea arheologică sitului arheologic de la Micia, aflat în zona de construcție a noii căi ferate Curtici – Simeria, pe Coridorul IV Pan European, va fi anchetată de Parchetul European. Procurorii verifică modul cum s-au cheltuit 1 milion de euro. De asemenea, IPJ Hunedoara a deschis două dosare penale care vizează posibile infracțiuni de distrugere a sitului arheologic de la Micia.

Situl arheologic se află în zona traseului căii ferate Curtici – Simeria, aflată în proces de modernizare cu fonduri europene. Pentru descărcarea arheologică, s-a alocat suma de 5,98 milioane de lei, din care până în luna iunie 2023 s-a plătit 4,55 milioane de lei, potrivit Adevarul.

Lucrările de descărcare arheologică au fost contractate de societatea Beri Grup SRL Alba Iulia în colaborare cu Muzeul Național al Unirii. În timpul activităților au avut loc două incidente soldate cu distrugeri ale sitului arheologic. Prima, în 9 iunie 2020, când cu excavatorul s-a săpat pe o lungime de 1,5 km în lungul liniei ferate deja existente prin sit, distrugând, spun specialiștii, ziduri romane, contexte arheologice, material arheologic. A doua distrugere semnalată s-a petrecut în august 2022, când, tot cu excavatorul s-a „cercetat” un mormânt dintr-una dintre necropolele de la Micia.

Parchetul European anchetează acest caz după ce Curtea de Conturi a descoperit, în 2022, la Muzeul Unirii din Alba Iulia cheltuieli nelegale în valoare de aproape 190.000 de lei.

Deși Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a emis facturi către beneficiarul prestărilor (Beri Grup SRL) în valoare totală de 87.280 lei, entitatea a angajat și efectuat cheltuieli bugetare în sumă de 276.297,39 lei, rezultând o diferență de 189.017,39 lei care nu a fost recuperată de la beneficiar și a fost suportată nelegal din bugetul muzeului.

Între cele două părți a fost încheiat un act adițional suplimentar, Muzeul Unirii încasând, în final, suma de 171.362,79 lei, reprezentând restul de servicii prestate pentru descărcarea arheologică de la Micia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`