Parchetul European face percheziții în România și Spania: Este vizată o fraudă de 10 milioane de euro la proiectul de apă din județul Hunedoara

Publicat: 07 06. 2024, 16:59
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mai multe percheziții au fost efectuate în România și Spania, într-o anchetă condusă de Parchetul European (EPPO) din București cu privire la un caz de fraudă la achiziții de 10 milioane de euro care implică fonduri UE pentru modernizarea infrastructurii de apă și îmbunătățirea eficienței energetice.

Percheziții EPPO în România și Spania

EPPO din București și polițiștii au efectuat șase percheziții în județul Hunedoara (România). S-au obţinut documente şi de la un spital şi o firmă publică – beneficiarii fondurilor. O percheziție a fost efectuată și în Andaluzia (Spania), de către EPPO din Madrid.

Ancheta EPPO vizează două proiecte: unul pentru modernizarea infrastructurii de apă în județul Hunedoara, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare al Fondului de Coeziune; și altul pentru îmbunătățirea eficienței energetice la un spital, finanțat prin Programul Operațional Regional al Fondului de Dezvoltare Regională.

Din probele strânse rezultă că, în cadrul procedurilor de achiziție publică, un grup de firme care au aplicat pentru executarea lucrărilor au prezentat documente și declarații false, în vederea atribuirii contractului. În special, aceștia au atestat că grupul de companii ar include o societate cu sediul în Spania, care deținea cunoștințele tehnice și capacitatea profesională de a executa proiectul – ceea ce era esențial pentru îndeplinirea cerințelor procedurii publice. Cu toate acestea, conform anchetei, compania din Spania nu a îndeplinit de fapt aceste cerințe.

Trei persoane fizice și două companii sunt cercetate în legătură cu acest caz. Ancheta este în derulare, pentru a se stabili natura și amploarea activităților infracționale suspectate.

Pentru a compensa prejudiciul adus bugetului UE, EPPO a dispus, de asemenea, sechestrarea unor bunuri în valoare de până la 10 milioane EUR.

Ancheta și perchezițiile au contat pe sprijinul: în România, a Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegați din București; Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice; Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara (Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara); Inspectoratul General al Poliției Române – Unitatea de Analiză a Informațiilor; și Gruparea Mobilă de Jandarmi Timișoara (Brigada Mobilă de Jandarmi Timișoara), iar în Spania, Guardia Civil; Unitatea Tehnica Politie Criminala UTPJ; UOPJ Cadiz; Echipa de combatere a spălării banilor; și Echipa PJ Barbate.