Parchetul a ridicat acte de la CCR, AEP și alte instituții: Printre ele, copiile listelor electorale permanente și suplimentare

Parchetul a ridicat acte de la CCR, AEP și alte instituții: Printre ele, copiile listelor electorale permanente și suplimentare

Procurorii au dispus ridicarea de la Autoritatea Electorală Permanentă și de la societatea comercială desemnată să realizeze procedurile tehnice copiile de pe listele electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original, utilizate la referendum.

Totodată, au mai fost ridicate de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date copiile listelor electorale care au fost puse la dispoziţia autorităţilor publice locale, conform comunicatului dat luni de Ministerul Public.

Pe lângă aceasta, a fost ridicată situația statistică la nivel naţional privind repartizarea pe secţii de votare, a celor 18.292.514 de alegători înscrişi listele electorale permanente, de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi de la Biroul Electoral Central.

Și de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie s-a solicitat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție situaţia numerică defalcată pe ani a persoanelor care au dobândit sau renunțat la cetățenia română, de la înființarea instituției (2002), până pe 8 august anul curent.

De la Direcţia Generală de Paşapoarte şi Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date s-au ridicat datele de identificare ale cetățenilor români care și-au stabilit domiciliul în străinătate.

Copiile proceselor verbale, pe suport de hârtie, de la toate secţiile de votare înfiinţate în vederea referendumului au fost ridicate de la Curtea Constituţională.

Totate acestea s-au făcut pentru cercetările în legătură cu listele electorale permanente și suplimentare folosite la referendum. În acest caz, s-a început urmărirea penală față de fostul ministru delegat pentru Administrație Victor Paul Dobre, pentru săvârșirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

În aceeași cauză, au calitatea de învinuit și Constantin Manoloiu , chestor de poliție și director al  Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, și Ioan-Nicolae Căbulea, secretar de stat, șef al Departamentului ordine și siguranță publică din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor, sub aspectul săvârșirii aceleiași infracțiuni.

Se pare că Dobre, împreună cu secretarul de stat din MAI Nicolae Căbulea, i-a solicitat chestorului Constantin Manoloiu înscrisul conform căruia Ministerul Administrației și Internelor “nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`