Cearta pentru parcarea pe trotuar în fața casei. Cine are dreptate, șoferul sau proprietarul

Publicat: 12 08. 2024, 12:28
Actualizat: 12 08. 2024, 12:28
Foto Facebook Străzi pentru Oameni

Parcarea pe trotuar în fața casei este unul dintre cele mai des întâlnite subiecte de ceartă între șoferi și proprietari, dar motivul pentru care conducătorii auto ar putea fi sancționați este altul.

Este permisă parcarea pe trotuar?

Foarte mulți proprietari au semne pe gard sau poartă prin care transmit că este interzisă parcarea în dreptul proprietății lor, iar parcarea pe trotuar a fost subiectul multor certuri între șoferi și proprietari, informează Adevărul.

Legea spune că trotuarul este proprietate publică, iar pentru a deveni privată ar trebui ca beneficiarul să plătească impozit pentru acea bucată. Dar, cei care își lasă mașinile pe trotuar ar putea fi sancționați pentru că împiedică circulația pietonilor.

„Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule, dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul. Nu contează că e trotuarul din fața casei sau a blocului în care stai. Regula aceasta se aplică indiferent dacă cel care a parcat e proprietarul casei sau altă persoană”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.

Sancțiuni pentru parcarea neregulamentară

Cu toate acestea, trebuie respectate și regulile stabilite de consiliile locale, fiind unele care au interzis parcarea pe trotuar sau în alte zone neamenajate.

Sancțiunea minimă pentru parcarea neregulamentară este de 2 puncte de amendă, adica 330 de lei și poate ajunge până la 495 de lei. Mai mult, șoferul va primi și între 2-3 puncte de penalizare. Dar, el poate fi sancționat și pentru staționare neregulamentară, amendă fiind cuprinsă între 660 și 825 de lei.