Paradoxul românesc: Cei mai mulți șomeri au între 40 și 49 de ani. Angajatorii caută tineri cărora le cer experiență
Persoanele de vârsta a doua din România își găsesc cu dificultate un loc de muncă.
Un sfert dintre șomeri au vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani, iar angajatorii îi preferă pe cei tineri cărora le cer experiență, în ciuda eforturilor statului de a stimula companiile să facă angajări din rândul acestora, potrivit digi24.ro.
„Angajatorii primesc subvenţii lunare timp de 12 luni în valoare de 500 de lei pentru fiecare persoană angajată din evidenţele ANOFM şi sunt obligaţi să îi menţină cel puţin 18 luni în muncă, de asemeni, sunt stimulaţi şi angajatorii care angajează persoane care mai au cinci ani până la pensie”, a declarat purtătorul de cuvânt al ANOFM, Corina Scarlat.
Însă, motivația companiilor de a angaja tineri este bazată pe faptul că aceștia sunt flexibili, „au capacitatea de a acumula foarte multe informaţii, nu au o problemă să accepte un salariu mai mic la început, nu sunt deranjaţi de orele peste program, de multitasking, de deplasări”.
Însă, există și companii care nu optează pentru forță de muncă tânără – „Ne uităm după persoanele care au trecut de 40 de ani. Considerăm că este mult mai uşor să învăţăm un inginer să recruteze decât să luăm un student la o facultate şi să-l învăţăm în primul rând despre inginerie sau despre finanţe sau despre logistică. Sunt mult mai stabili şi datorită vârstei şi datorită experienţei şi datorită faptului că au o familie acasă”, spune reprezentantul unei companii de recrutare.