Pentru a da randamentul așteptat, panourile solare au nevoie de o mentenanță corespunzătoare. Altfel, capacitate lor de producție ar putea scădea chiar și cu 50%.
Pentru o funcționare optimă, panourile solare au nevoie atât de o revizie tehnică anuală, cât și o spălare efectivă pentru îndepărtarea prafului sau a altor particule care s-au depus pe suprafața lor și încetinesc producția de energie.
„Panourile solare reprezintă o investiție pe termen lung, mulți români plătind din buzunarul propriu pentru ele și până la 10.000 de euro. Întreg sistemul trebuie verificat cu o cameră cu termoviziune și aparataj de măsurat rezistența. Oricât de bine este montat un sistem, inevitabil anumite componente se slăbesc. Trebuie urmărit gradul de degradare a panourilor și anticipate elementele cu risc de arc electric sau scurtcircuit. În plus, anumite cleme și conexiuni se slăbesc în timp și trebuie reconectate. Fără o întreținere periodică, panourile solare pot pierde până la 50% din capacitatea de producție a energiei. În plus, poate scădea durata lor de viață. Partea bună este că îngrijirea lor nu este foarte complexă și, făcută regulat, garantează o durată de funcționare de 25-30 de ani”, a explicat Albert Soare, fondatorul unei companii de instalare și mentenanță a sistemelor fotovoltaice, pentru Adevărul.
Specialistul menționează că ar fi necesară o lege care să-i oblige pe beneficiari să verifice anual sistemele fotovoltaice, pentru siguranța proprie.
Curățarea panourilor se poate face cu apă și un detergent care să nu afecteze compoziția chimică a stratului exterior al panoului.
Curățarea panourilor de praf poate fi făcută preventiv la 18-24 luni sau în cazurile în care sistemul fotovoltaic produce mai puțină energie câteva zile la rând, semn că s-ar fi putut depune un strat gros de praf.
Înainte de a-și alege firma care să le instaleze panourile fotovoltaice, beneficiarii ar trebui să fie atenți și la ce servicii le sunt oferite după montarea panourilor. Mai puțin de jumătate dintre instalatorii de pe piața românească pot oferi mentenanță completă pentru sistemele fotovoltaice. Majoritatea instalatorilor mici abia îndeplinesc cerințele minime ale ANRE și nu dispun de aparatură suplimentară specifică pentru întreținerea și monitorizarea panourilor.
„Noi am sfătuit toți beneficiarii, mai ales că ne aflăm în perioada de alegere a instalatorilor, să țină cont nu doar de cea mai atractivă ofertă, dar în special de capacitatea companiei de a oferi servicii post-instalare de calitate”, a mai spus Albert Soare, fondatorul unei companii de instalare și mentenanță a sistemelor fotovoltaice.