Panourile fotovoltaice – cum să le alegi și câteva informații de bază

Publicat: 30 05. 2023, 10:25
Actualizat: 30 05. 2023, 10:27

Să economisești bani este tare, dar să economisești bani și să ai energia de la soare este cu totul altă senzație. Exact, vorbim despre panourile fotovoltaice și cât de utile sunt ele la casa omului. Mai ales că se apropie sezonul cald în care ziua este din ce în ce mai lungă și soarele stă mai mult pe cer.

În ultimul timp, mai mult ca sigur că ai auzit vorbindu-se în jurul tău despre energie verde, sustenabilitate și ce gesturi mici poți face pentru a salva planeta. Ei bine, panourile fotovoltaice sunt o variantă bună atât pentru planetă, cât și pentru tine. Doar gândește-te, faci o investiție acum, renunți la alimentarea de la rețeaua locală și te folosești de panouri fotovoltaice care costă și razele soarelui care sunt gratis. Așa că, ai obținut un târg mai mult decât echitabil.

Dacă și tu ești interesat de o mică investiție acum, care își va merita banii în viitor, îți recomandăm panourile fotovoltaice. Așa că, nu mai pierdem timpul și în acest articol vorbim despre panourile fotovoltaice și îți vom prezenta câteva informații despre ele și cum funcționează. Astfel, dacă te-ai săturat de plătitul facturilor la diverși furnizori, mai mult ca sigur că acest articol o să te intereseze.

Ce sunt panourile fotovoltaice?

Ca să te decizi asupra achiziționării unui panou fotovoltaic, trebuie să știi ce este el și principiul după care funcționează.

Astfel, un panou fotovoltaic nu o să vină singur, ci într-un sistem fotovoltaic compus din unul sau mai multe panouri care împreună cu alte elemente, folosesc razele soarelui pentru a obține energie electrică pentru casa ta.

În funcție de nevoile tale, panourile fotovoltaice pot avea dimensiuni diferite și scopuri diverse. Există panouri fotovoltaice care se instalează pe acoperișuri până la cele care sunt în parcurile fotovoltaice. Sau mai poți să alegi un panou solar apă caldă, care folosește razele soarelui pentru încălzire. Depinde de ceea ce vrei de la ele.

Utilizarea panourilor și câteva sfaturi

Cum am menționat și mai sus, panourile fotovoltaice au rolul de a capta razele soarelui și cu ajutorul altor elemente dintr-un sistem, ele sunt transformate în energie stocată și folosită pentru a da curent casei. Pentru a obține un randament maxim al acestora, recomandat este ca acestea să stea înclinate la un unghi de 30 de grade și să fie orientate către sud, est sau vest.

Haide să îți explicăm la modul general și cum funcționează aceste panouri. Energia solară este captată de către panou și transformată și stocată în energia electrică. Poți alege să folosești și un singur panou dacă dorești, dar în general, cu cât ai mai multe panouri, cu atât nivelul energiei crește.

Avantajele panourilor fotovoltaice

Dacă vrei să faci o listă cu avantajele și dezavantajele cumpărării panourilor fotovoltaice, îți garantăm că dezavantajele nu vor ocupa mult spațiu în pagină. Astfel, dezavantajul unor panouri fotovoltaice este prețul destul de mare pe care acestea îl au. Însă, dacă dispui de acești bani, îți garantăm că îți vei scoate investiția într-un timp relativ scurt. Este ca și cum plătești facturile la curent în avans pentru a renunța definitiv la ele toată viața.

Dacă vorbim despre avantaje, aici lista este destul de lungă și de stufoasă. Primul și cel mai important este suma de bani pe care o economisești în timp, după faptul că ajuți puțin la reducerea poluării. În lista cu avantaje se mai află și durata foarte mare de viață pe care panourile o au și ușurința cu care le poți monta.

Tipuri de panouri fotovoltaice

Cum tehnologia nu se oprește din a ne face să ne punem mâinile în cap, nici la capitolul panouri fotovoltaice nu ne oprim. Tocmai de aceea există și mai multe tipuri:

Panourifotovoltaice monocristaline care funcționează cu cea mai avansată tehnologie, cele policristaline, care au o eficiență mai scăzută și cele amorfe care au cea mai scăzută eficiență.