Când ar putea intra România în al doilea val al pandemiei de coronavirus

Când ar putea intra România în al doilea val al pandemiei de coronavirus

Pandemia de SARS-CoV-2a dat peste activitatea tuturor locuitorilor planetei. Din păcate, cei mai puțin norocoși și-au pierdut viața sau persoanele dragi, în timp ce mulți alți au avut pierderi financiare greu de suportat. Întrebările care se află pe buzele tuturor sunt când scăpăm de acest virus, dar și în ce etapă ne aflăm în acest moment și când vine temutul val al doilea. Specialiștii încearcă să ofere răspunsuri concrete, însă, virusul COVID-19 este atât de nou și de imprevizibil încât nimeni nu știe ce va urma.

Coronavirusul, o virozăimpredictibilă

După părerea purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, Margaret Harris, pandemia de SARS-CoV-2ar putea fi caracterizată de un val foarte mare, asemănător unui incendiu.

″Acum vedem că nu există valuri. Pandemia pare să fie un incendiu pe termen lung, deci ne aflăm acum în fața unui scenariu cu arderi rapide, cu vârfuri și văi în diferite locații la intervale diferite de timp. În aprilie, încă încercam să aflăm dacă ne aflăm în fața unei pandemii cu valuri, în care se poate observa o creștere mare a cazurilor, apoi o scădere, apoi un al doilea val, mai mare, din motive care nu țin neapărat de comportamentul uman – ceea ce istoric s-a întâmplat în alte pandemii cu virusuri gripale”, au explicat specialiștii.

În ce etapă a pandemiei suntem, la mijlocul lunii septembrie

Potrivit celor mai recente declarații făcute de medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, suntem la sfârșitul unei etape de creștere.

„Suntem într-o etapă de creștere constantă care a debutat în jurul datei de 1 iunie, și care, aceastăcreștere s-a oprit spre sfârșitul lunii lunii august”,a declarat Rafila.

Când ar putea intra România în al doilea val al pandemiei de coronavirus

Cel de-al doilea val COVID-19 ar putea să lovescă la sfârșitul acestui an, după ce copiii vor începe școala și când va începe și sezonul gripal obișnuit, după părerea medicului Rafila.

„Părerea mea este că dacă ne vom referi la valul doi, acest val, din ceea ce știu și de la OMS, critice vor fi probabil ultimele două luni ale acestui an – noiembrie și decembrie, când se estimează la nivelul regiunii europene o creștere importantă a numărului de cazuri.

Și odată cu venirea sezonului rece, cu desfășurarea activităților mai mult în spații închise, mai puțin în spații deschise, există acest risc. Și dacă populația nu va fi suficient de antrenată, ca să spun așa, în respectarea acestor măsuri de distanțare, sigur că se poate ajunge și la un al doilea val”, a mai spus medicul.

Când va dispărea noul coronvirus

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătățiia mai explicat că pandemia decoronavirusva mai dura cel puțin doi ani, dacă începând de la jumătatea anului viitor va fi disponibil un vaccin eficient anti-COVID-19.Însă nici în eventualitatea apariției unui vaccin, virusul nu va dispărea definitiv, spune Rafila, precizând că vaccinul nu este menit să facă virusul să dispară, ci să ducă la întreruperea lanțului de transmitere a acestuia.

„Cred că această pandemie va mai dura probabil cel puțin doi ani până când OMS să o declare închisă ca urgență de sănătate publică. Cu o condiție: ca vaccinul să fie disponibil începând de la jumătatea anului viitor. Virusul nu va dispărea”, a declarat Rafila.

În ceea ce privește criza sanitară, situația s-a îmbunătățit față de perioada primăverii

Totuși, Rafila a explicat că situația s-a îmbunătățit față de cea de la începutul anului și, speră, ca virulența să scadă odată cu trecerea timpului.

„Eu am o speranță, care nu-mi dau seama dacă este fundamentată de voluția bolii sau de adaptabilitatea sistemelor de sănătate.Nu mai sunt aceleași probleme care erau în primăvară. Mortalitatea este mult mai mică. Din nefericire, noi suntem pe primul loc la mortalitate cumulată din Uniunea Europeană. Mortalitatea e mai mică și atunci ori sistemele de sănătate s-au adaptat încât nu mai ajung paciențiinu mai aibă forme așa de grave și mortalitatea s-a redus, sau faptul că în general se îmbolnăvesc persoane tinere și au reușit să implementeze strategii care să evite infectarea persoanelor vulnerabile a dus la reducerea impactului asupra sistemului de sănătate. Eu am o sigură speranță, ca virulență acestui microorganism să scadă în timp și dacă chiar va produce infecții, să producă infecții ușoare. Mai există 4 coronavirusuri care provoacă niște răceli absolut banale în sezonul rece”, a mai spusreprezentantul României la OMS.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:23 - Elena Lasconi, apel către instituții: „Nu distrugeți democrația din România! Țineți cont de părerea românilor, nu mai ignorați poporul”
17:14 - Vladimir Putin își cere scuze public, după 14 ani de la întâlnirea care a terifiat-o pe Angela Merkel. Gestul liderului rus care a speriat-o
16:53 - Eugen Tomac, despre cererea de anulare a rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale: „Anularea alegerilor prezidențiale ar fi cea mai absurdă decizie pe care o poate lua CCR”
16:38 - Traian Băsescu: „S-au găsit secții de vot în care sute de buletine erau atribuite altui candidat” / „A fost aranjamentul lui Nicu și Marcel care se vedeau unul președinte, unul premier”
16:38 - Mai multe universități din țară vor susține cursurile online, înainte și după alegerile parlamentare. Tinerii sunt încurajați să voteze
16:32 - CCR amână până luni, după alegerile pralementare, decizia privind renumărarea voturilor
16:27 - Cum va fi vremea mâine, 30 noiembrie? Vor fi ploi în sudul, centrul și estul țării
15:58 - Un bărbat a găsit sute de lei într-un coș de cumpărături. Ce a făcut cu ei
15:56 - Marcel Ciolacu: Dacă doamna Lasconi dorește să mă sune luni, de îndată să iasă și să spună românilor că în cele 24 de ore a mințit. Dacă nu, eu o sfătuiesc să nu mă sune / Dânsa va avea nevoie de fiecare vot (VIDEO)
15:32 - Un asistent de la Spitalul Județean Timișoara s-a dat drept medic. A administrat medicamente la domiciliul său