STUDIU: Pandemia de COVID-19 ar putea dura până în 2022. Scenarii posibile

STUDIU: Pandemia de COVID-19 ar putea dura până în 2022. Scenarii posibile
Foto: pixabay.com

Potrivit unui raport american, pandemia de coronavirus ar putea dura încă doi ani, până în 2022.

Cercetătorii de la Centrul de Cercetare și Politici pentru Boli Infecțioase din Statele Unite sunt de părere că virusul nu va putea fi oprit până când 60% – 70% din populația planetei nu va deveni imună, lucru ce s-ar putea realiza între 18 și 24 de luni, relateazăBusiness Insider.

Astfel, trei scenarii posibile au fost realizate, referitoare la evoluția pandemiei care a infectat aproape 3,5 milioane de oameni până în prezent.

Din păcate, unul dintre scenarii prevede un al doilea val de infecție, de o amploare mai mare, ce va apărea în această toamnă și iarnă. Experții sugerează că acesta ar fi cel mai plauzibil scenariu, iar țările trebuie să se pregătească pentru el.

Pandemia noului coronavirus are multe similiarități cu o pandemie de gripă, precum cea a gripei spaniole din 1918 (care a ucis 500 de milioane de oameni în întreaga lume). Mai exact, virusul se răspândește la fel în ambele cazuri, prin stropii eliberați când tușim sau strănutăm și poate fi răspândit și de către persoane infectate asimptomatice.

Cu toate acestea, virusul COVID-19 se răspândește mult mai ușor decât o face gripa, iar o persoană infectată cu COVID-19 transmite virusul mai departe, în medie, la 2 – 2,5 persoane noi, pe când în cazul gripei sezoniere valoarea este în jur de 1,3.

SCENARIUL 1: Lunile următoare vor aduce o serie repetitivă de valuri mai mici ale infecțiilor

În această variantă posibilă, primul val de infecții va fi urmat de o altă serie de valuri repetitive, mai mici, ce vor avea loc pe parcursul verii. Aceste valuri vor persista pe parcursul a 1-2 ani, diminuându-se treptat până în 2021.

Totodată, noile valuri ar putea depinde de măsurile luate în anumite zone geografice pentru combaterea virusului, incluzând cele de distanțare socială sau închideri ale afacerilor non-esențiale.

SCENARIUL 2: Un al doilea val de infecții, mult mai mare, în această toamnă și iarnă

În cel mai sumbru scenariu este, din păcate, și cel mai probabil, potrivit cercetătorilor – primul val de infecții va fi urmat de un al doilea, mai mare, în toamna sau iarna lui 2020 și apoi unul mai mic în 2021 (la fel s-a întâmplat în cazul pandemiei de gripă spaniolă din 1918 și 1919 și a gripei H1N1 din 2009). Astfel, țările vor fi nevoite să reinstituie măsurile de izolare și de carantină.

SCENARIUL 3: O stingere lentă a transmisiei coronavirusului

Acest scenariu sugerează că primul val de infecții va fi și singurul val. În lunile următoare transmisia noilor cazuri de COVID-19 se va stinge lent, treptat.

Această posibilitate ar putea însemna ca statele să nu fie nevoite să impună din nou carantina, dar cazurile și decesele cauzate de coronavirus vor avea loc în continuare.

Fiecare din aceste scenarii ar putea fi influențate de obținerea unui vaccin eficient, pe care realizatorii studiului îl plasează abia în 2021.

O altă serie de scenarii posibile, prezentată de publicația The Independent, prezintă așa numitul „efect fluture al globalizării” (pe măsură ce întreaga lume ar deveni din ce în ce mai conectată și mai interdependentă, totul ar putea conduce la înmulțirea riscurilor sistemice), luându-se drept exemplu în acest caz criza financiară din 2008, unde colapsul economic a reflectat o neglijență periculoasă din partea autorităților publice în gestionarea complexităților sistemului financiar global.

De asemenea, se mai consideră că pandemia va afecta în mod special comunitățile mai sărace și vulnerabile, fiind necesar un plan global de combatere a acestor efecte.

Un număr de 3.484.631 de oameni din întreaga lume au fost confirmați cu coronavirus de la izbucnirea pandemiei. 244.791 dintre aceștia au murit, iar alți aproape 51.000 sunt în stare gravă. Pe de altă parte, peste 1,1 milioane de oameni infectați s-au vindecat deja.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)