Pandemie coronavirus. Ce reguli trebuie să respectăm la teatru și cinema, din 1 septembrie

Publicat: 31 08. 2020, 16:46
FOTO: Pixabay.com

În contextul pandemiei de coronavirus, restaurantele, cinematografele și teatrele au fost închise. Activitatea acestora însă urmează să se reia odată cu data de 1 septembrie, cu respectarea normelor și regulilor de protecție sanitară, dar și a distanțării sociale.

Ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat în cursul zilei de 31 august, la finalul Ședinței de Guvern, că teatrele și cinamtografele își vor redeschide porțile pentru spectatori, începând cu luna septembrie. Tot la această dată se vor redeschide și restaurantele, iar evenimentele private se vor putea organiza cu un număr mai mare de persoane, 50 de invitați în interior și 100 în exterior.

Redeschiderea cinematografelor și a teatrelor în timpul pandemiei de coronavirus

Guvernul a adoptat ”Hotărârea pentru modificarea și completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”.

Astfel, aceste activități pot fi reluate în toate județele în care incidența cumulată a cazurilor de coronavirus în 14 zile este de 1,5 cazuri confirmate. Decizia privind deschiderea sau restricționarea acestor activități la vi luată, la nivel local, de Comitetele județene pentru situații de urgență.

Cinematografele și teatrele își vor relua activitatea începând cu această dată la, însă fără a fi depășit 50% din capacitatea maximă a spațiului. Mai mult decât atât, în cazul evenimentelor de tip drive-in, nu pot participa mai mult de trei persoane într-un autovehicul.

„Reluarea activității cinematografelor și instituțiilor de spectacole și/sau concerte va fi permisă fără a fi depășită 50% din capacitatea maximă a spațiului. Permisivitatea ca, în cadul organizării și desfășurării spectacolelor de tip drive-in, ocupanții unui autovehicul să reprezinte grupuri de până la trei persoane. Reluarea activitții cu publicul a operatorilor economici care desfășoară actovități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuiturilor alcoolice și nealcoolice de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor. Reluarea activității restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor activități de cazare. Totodată, se creează mecanismul prin care, în funcție de incidența cumulată a cazurilor, să se poată decide restricționarea, închiderea sau reluarea activităților. Reluarea acestor activități este permisă în toate județele unde incidența cumulată a cazurilor în 14 zile este de 1,5 cazuri confirmate cu infecția cu SARS-CoV-2, la 1.000 de locuitori. În situația în care, în perioada menționată, este depșit acest prag, comitetele județene pentru situații de urgență pot decide restricționarea sau închiderea activității operatorilor economici sau deschiderea acestor activități”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Reguli pentru evenimentele private organizate în timpul pandemiei

Odată cu data de 1 septembrie, evenimentele private se vor putea organiza cu un număr mai mare de participanți, astfel: pentru spațiile din interior vor putea participa 50 de persoane, iar pentru evenimentele private ținute în exterior 100 de persoane.

„Au fost create pârghiile necesare care, pe lângă prătejarea sănătății populației să susșină și ramuri importante ale economiei, cât și activitățile culturale. Hotârârea de Guvern vizează modificarea numărului de participanți în cadrul organizării evenimentelor private, a cusrurilor de instruire, de la 20 la maximum 50 de participanți, în interior și de la 50 la maximul 100 de participanți, în exterior”, a explicat minisrtul Afacerilor Interne.

Totodată, starea de alertă în România va fi prelungită din data de 15 septembrie, așa cum a anunțat premierul Ludovic Orban.