Un Brexit fără acord cu UE, de la 1 ianuarie 2021, ar putea aduce concedieri masive în industria textilă şi de încălţăminte din România. Până la 12.000 de locuri de muncă ar putea fi afectate, undeva la 2% din PIB şi 1,4% din cifra totală de afaceri din economie.
Industria textilă europeană livrează masiv către Marea Britanie, ţară care a dat lumii unele dintre cele mai importante nume din modă.
România produce haine, fibre textile şi încălţăminte în valoare de 22 mld. lei (4,4 mld euro) anual, adică echivalentul a 2% din PIB, industria având o pondere de circa 1,3-1,4% în totalul cifrei de afaceri a mediului de bussiness local în 2019.
Astfel, țara noastră este unul dintre cei mai mari producători de profil din Europa, potrivit ZF.
Un Brexit fără acord ar putea lăsa fără loc de muncă 130.000 de croitorese şi cusătorese din Europa, iar România ar fi a treia cea mai afectată ţară, cu 12.000 de locuri de muncă tăiate din industria textilă, potrivit unui raport al Confederaţiei Europene a Producătorilor de Haine şi Textile (Euratex). Alături de țata noastră, Italia şi Portugalia ar avea de suferit cel mai mult din blocul comunitar, fiecare urmând a pierde 27.000, 12.000 şi respectiv 11.000 de locuri de muncă.
„Fabricile care lucrează pentru branduri britanice se confruntă cu probleme majore, au redus numărul de salariaţi şi pentru că nu mai au comenzi se gândesc chiar să închidă din 2021. Britanicii aveau multe branduri care îşi lucrau colecţiile în România. Piaţa de textile resimte punctual efectele acestor falimente şi insolvenţe, dar mai mult efectele Brexitului“, spunea recent designerul Irina Schrotter.
Întâlnirea dintre prim-ministrul britanic Boris Johnson şi preşedinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, prin care se urmărea ieşirea din impas privind negocierile legate de Brexit și găsirea unui acord în acest sens, s-a încheiat fără o înţelegere. O nouă rundă de negocieri este programată pentru duminică, 13 decembrie, anunță BBC.
Încercările repetate de a înlătura piedicile din calea unui acord între Regatul Unit şi Uniunea Europeană și de evita ieșirea haotică a Marii Britanii din UE la 1 ianuarie 2021 continuă să prezinte „decalaje foarte mari”, anunță oficialii europeni, însă negocierile vor continua.
Ursula Von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, a declarat că cele două părţi sunt încă departe una de cealaltă. Aceasta a afirmat că discuţiile au fost „animate şi interesante” şi că cele două părţi „şi-au înţeles reciproc poziţiile”, dar că „rămân îndepărtate”.
„Vom ajunge la o decizie până la finalul acestui weekend”, a mai declarat ea.
Dealtfel și premierul britanic, Boris Johnson, spune că „nu a vrut să lase netestată nicio cale spre un posibil acord”.