Pământul va fi lovit în următoarele ore de o furtună solară, dublată de una geomagnetică. Ce zone sunt afectate

Publicat: 25 09. 2024, 16:01
Sursă foto: Pixabay

Se așteaptă ca o furtună geomagnetică să explodeze miercuri, 25 septembrie, după ce soarele a lansat un val de plasmă și particule de înaltă energie spre planeta noastră.

O pată solară a erupt spontan

Ejecția de masă coronală (CME) a ​​fost declanșată duminică, la ora 17:40 ET, când o pată solară enormă a erupt spontan.

Valul de plasmă solară se îndreaptă în prezent spre planeta noastră cu peste 650.000 de mile pe oră și se așteaptă să ajungă pe Pământ la ora 19, ora României.

În mod normal, această lovitură ușoară nu ar declanșa o furtună geomagnetică. Dar pentru că va ajunge atât de aproape de echinocțiul de toamnă – care a avut loc duminică – NOAA a prognozat o furtună minoră G1 pentru miercuri, scrie Daily Mail.

Centrul de predicție a vremii spațiale al NOAA clasifică furtunile geomagnetice pe o scară care variază de la G1 la G5 – cu G1 fiind „minor” și G5 fiind „extrem”.

O furtună G5 poate perturba în mod semnificativ infrastructura, provocând întreruperi de curent și de comunicații în zone extinse.

Cu toate acestea, nu va trebui să ne facem griji cu privire la această furtună G1. Acest tip de furtună are doar un risc mic de a afecta infrastructura la latitudini mari, inclusiv turnuri de telefoane mobile și sateliți.

Ce zone sunt afectate

Furtuna G1 ar putea declanșa aurore uimitoare de-a lungul orizontului statelor americane de la granița de nord și a statelor din vestul central superior, potrivit NOAA.

Faptul că această furtună va avea loc la doar câteva zile după echinocțiul de toamnă nu este o coincidență.

În săptămânile înainte și după cele două echinocții ale Pământului, furtunile geomagnetice sunt mai frecvente.

Asta pentru că în timpul echinocțiilor, soarele se află direct deasupra ecuatorului Pământului, iar magnetosfera planetei noastre devine aliniată cu câmpul magnetic al soarelui.

În restul anului, acestea sunt nealiniate, ceea ce înseamnă că CME-urile sunt parțial deviate de magnetosferă și nu experimentăm impactul lor total.

Dar dacă un CME are loc în timp ce Pământul se confruntă cu echinocțiul, acesta se ciocnește mai direct cu magnetosfera planetei și provoacă activitate geomagnetică, chiar dacă CME este slabă sau o lovitură indirectă.

Dimpotrivă, furtunile geomagnetice sunt mult mai puțin probabile în timpul solstițiilor – când înclinarea verticală a Pământului către sau departe de soare este maximă.

Furtunile geomagnetice sunt de aproximativ două ori mai probabile în timpul echinocțiului decât în ​​timpul solstițiilor.

Locuitorii din statele nordice ar trebui să fie atenți la aurora miercuri seara. De obicei, sunt cei mai activi între 22:00 și 2:00 și veți dori să vă îndepărtați cât mai mult de poluarea luminoasă pentru a obține o vedere clară.