Pământul va avea o „mini-lună”. Este vorba despre asteroidul 2024 PT5, care a fost descoperit de către oamenii de știință pentru prima dată pe 9 august, prin sistemul de alertă ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System) al NASA.
Cercetătorii au descoperit că asteroidul de peste zece metri va putea fi văzut cu anumite telescoape, iar acesta se va afla în câmpul gravitațional al Pământului până pe 25 noiembrie și va efectua o singură orbită în jurul planetei noastre, conform Știrile ProTv.
În momentul în care asteroizii și cometele din apropierea Pământului sunt la mai puțin de 45 de kilometri distanță de orbita planetei, urmează o traiectorie în formă de potcoavă. Orbita aduce aceste obiecte mai aproape de planeta noastră la o viteză relativă scăzută, care le prinde temporar pe orbita Pământului, așa cum va face cu 2024 PT5.
Specialiștii au explicat că asteroidul nu reprezintă un pericol pentru Pământ, însă cercetătorii din domeniul dinamicii asteroizilor de la Universitatea Complutense din Madrid sunt de părere că această rocă spațială ar putea să se stabilească temporar în câmpul gravitațional al Pământului.
Potrivit datelor autorităților, roca spațială va intra pe orbita Pământului între 29 septembrie și 25 noiembrie, înconjurând planeta noastră o dată în 53 de zile înainte de a ajunge înapoi în spațiu.
Un astronom amator, Tony Dunn, a postat o animație a traiectoriei asteroidului. Observarea traiectoriei i-a ajutat pe specialiști să își dea seama de originea rocii spațiale, care este cel mai probabil din centura de asteroizi Arjuna, un grup de mulți asteroizi cu orbite în jurul Soarelui similare cu cea a Pământului.