Pâmântul va avea o nouă lună. Cum va putea fi văzut asteroidul și cât timp va sta în orbita planetei noastre

Pâmântul va avea o nouă lună. Cum va putea fi văzut asteroidul și cât timp va sta în orbita planetei noastre
Foto simbol: Pixabay

Pământul va avea o „mini-lună”. Este vorba despre asteroidul 2024 PT5, care a fost descoperit de către oamenii de știință pentru prima dată pe 9 august, prin sistemul de alertă ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System) al NASA.

Asteroidul are peste zece metri

Cercetătorii au descoperit că asteroidul de peste zece metri va putea fi văzut cu anumite telescoape, iar acesta se va afla în câmpul gravitațional al Pământului până pe 25 noiembrie și va efectua o singură orbită în jurul planetei noastre, conform Știrile ProTv. 

În momentul în care asteroizii și cometele din apropierea Pământului sunt la mai puțin de 45 de kilometri distanță de orbita planetei, urmează o traiectorie în formă de potcoavă. Orbita aduce aceste obiecte mai aproape de planeta noastră la o viteză relativă scăzută, care le prinde temporar pe orbita Pământului, așa cum va face cu 2024 PT5.

Specialiștii au explicat că asteroidul nu reprezintă un pericol pentru Pământ, însă cercetătorii din domeniul dinamicii asteroizilor de la Universitatea Complutense din Madrid sunt de părere că această rocă spațială ar putea să se stabilească temporar în câmpul gravitațional al Pământului.

Când va intra „mini-luna” pe orbita Pământului

Potrivit datelor autorităților, roca spațială va intra pe orbita Pământului între 29 septembrie și 25 noiembrie, înconjurând planeta noastră o dată în 53 de zile înainte de a ajunge înapoi în spațiu.

Un astronom amator, Tony Dunn, a postat o animație a traiectoriei asteroidului. Observarea traiectoriei i-a ajutat pe specialiști să își dea seama de originea rocii spațiale, care este cel mai probabil din centura de asteroizi Arjuna, un grup de mulți asteroizi cu orbite în jurul Soarelui similare cu cea a Pământului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)