Pâinea neambalată ar putea fi o sursă de transmitere a virusului COVID-19. Acesta ar putea ajunge la consumator atât în urma procesului de fabricație, cât și în urma expunerii în aer liber în galantar, dar mai ales dacă o persoană purtătoare a virozeio atinge în timpul manipulării și transportului.
Cercetătorii de la Universitatea Bucureștise așteptau ca virusul să fie distrus de procesele chimice din pâine, dar spre surprinderea lor, virusul a fost detectat ore bune după contaminare. Chiar și în cazul celei ambalate,virusul poate rămâne pe plasticul care o protejează, însă nu a fost descoperit și la interiorul acestuia, pe surprafața pâinii, relatează antena3.ro.
Specialiștii în siguranță alimentară spun că ar trebui să se ia măsuri suplimentare în ceea ce privește pâine neambalată, în contextul epidemiologic actual.
„Pâinea neambalata ar trebui să se vândă ambalată sau în mod asistat de un vânzător care să aibă mănuși și toate celelalte echipamente de protecție (și care să îi pună omului pâine într-o pungă – n.red.). Noi, românii, avem și o meteahnă de a pune mâna pe pâine, așa cu mâna goală! Și după ne răzgândim. Luăm altă pâine. Luăm o chiflă. Luăm o bagheta. Și așa mai departe… După părerea mea, fie se va vinde ambalat totul, fie – dacă nu se poate vinde ambalat – să se vândă asistat de o persoană. Asta, la sectorul de bake off (unde există pâine proaspătă, care nu a fost ambalată deja de producător – n.red.) unde ar fi mai bine să fie infoliat, în țiplă sau în orice altă formă, în așa în fel încât mâna mea, a consumatorului, să nu ajungă în contact direct cu alimentul, fără mănușă”,”, a spuneaPaul Anghel, directorul executiv al ANPC, la începutul pandemiei.