Pacienții vindecați de coronavirus rămân cu sechele ce pot persista până la două luni. Recomandările medicilor

Publicat: 14 12. 2020, 09:49
foto simbol: Hepta.ro / DPA Images / Claudio Furlan

Potrivit medicilor, oboseala și dificultățile respiratorii sunt printre sechelele cu care rămân mulți dintre pacienții vindecați de COVID-19, în special cei care au avut o formă medie sau severă a bolii. Simptomele pot să persiste până la două luni.

Pacienții vindecați de coronavirus rămân cu sechele

„Aceste leziuni constituie un factor mare de risc pentru aceşti pacienţi, mai ales dacă se suprapun şi pe alte afecţiuni preexistente. Cred că în următorii 2-3 ani toată această populaţie care a făcut o formă medie sau severă trebuie monitorizată”, a declarat Gheorghe Iana, medic primar radiologie și imagistică medicală.

În consecință, medicii recomandă un control pulmonar imediat după vindecare, chiar și pacienților asimptomatici. Modul cel mai sigur prin care o persoană poate vedea dacă i-au fost afectați plămânii este examaminarea CT.

„Un pacient cu o capacitate respiratorie redusă datorită unor leziuni va dezvolta alte suferinţe în timp. Există riscul ca anumite suferinţe ulterioare să fie generate de această suferinţă primară nedepistată la timp”, a adăugat specialistul.

Ce reprezintă, de fapt, sechelele provocate de COVID-19

Persoanele vârstnice, cu sau fără comorbidități sunt principalele persoane vizate de COVID-19, care pot suferi complicații și pot rămâne cu sechele. Dr. Adrian Marinescu, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, a oferit mai multe informații pe marginea acestui subiect, pentru B1.ro.

„Trebuie făcută diferența între forma prelungintă a bolii și sechelele. Sechelelepot fi nu neapărat pulmonare. Pot fi neurologice, renale. Practic, organele mari pot să dea sechele în momentul în care au fost afectate, o afectare importantă,cu infecții active.

Este foarte greu de spus dacă aceste sechele vor fi permanente sau pentru o anumită perioadă de timp. Pacienții vor avea nevoie de o monitorizare din partea specialistului: imunolog, neurolog, nefrolog și așa mai departe”, a declarat acesta.