Pacienții români nu au acces la servicii medicale din cauza corupției, susține cea mai prestigioasă publicație medicală europeană

Pacienții români nu au acces la servicii medicale din cauza corupției, susține cea mai prestigioasă publicație medicală europeană
Foto: HotNews

Sistemul medical din România este în pragul colapsului. Statul român alocă pentru Sănătate cea mai mică sumă din Uniunea Europeană, atât raportat la PIB, cât și pe cap de locuitor. Și, de parcă n-ar fi fost de ajuns, corupția larg răspândită împiedică pacienții să aibă acces la servicii de calitate.

Din 2015 și până în prezent, 41 de oficiali de rang înalt din sistemul de sănătate și administratori de spitale din România au fost trimiși în judecată sau condamnați pentru fapte de corupție. Printre ei se numără patru președinți și un vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, patru președinti de Case Județene de Asigurări de Sănătate și 15 directori de spitale.

Problema corupției din sistemul medical românesc a fost tratată pe larg într-un articol publicat în The Lancet, cea mai prestigioasă publicație medicală europeană, informează HotNews.

Pe 1 septembrie 2017, DNA a reținut 14 persoane într-un dosar care vizează decontarea ilegală a unor servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals. Printre aceste persoane s-au numărat președintele în funcție al Casei CNAS, Marian Burcea, și fostul președinte al Casei de Asigurări de Sănătate Bucuresti, Lucian-Vasile Bara. Procurorii au estimat în acest caz un prejudiciu de circa trei milioane de euro, pentru perioada ianuarie 2016 – august 2017.

De asemenea, plățile informale din spitalele românești au rămas frecvente, în ciuda recomandărilor Comsiei Europene. Ministerul Sănătății a primit 600 de reclamații de plăți informale în primele trei luni de la lansarea mecanismului electronic de feedback al pacienților – linia verde anticorupție lansată la începutul lunii decembrie 2016 de Ministerul Sănătății, condus atunci de Vlad Voiculescu, și Direcția Generală Anticorupție.

Articolul, semnat de membri ai Observatorului Român de Sănătate, mai atrage atenția că mecanismele de monitorizare și control rămân slabe.

”Cu toate acestea, există speranță. Lupta împotriva corupției din România a adus cu succes în fața justiției (și în centrul atenției publice) numeroși politicieni, oficiali de rang înalt și oameni de afaceri. O încercare a Guvernului român de a îmblânzi reglementările anticorupție a condus la proteste masive, 600.000 de susținători ai luptei anticorupție ieșind în stradă la începutul anului. Dacă este ceva de făcut, eforturile continue de îmbunătățire a guvernanței în sistemul de sănătate din România trebuie să fie ferm încorporate în lupta anticorupție”, se mai arată în articolul The Lancet.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)