Pacienții din orașe mici, nevoiți să străbată zeci de kilometri pentru investigații. Spitalele din România duc lipsă de aparatură de imagistică

Pacienții din orașe mici, nevoiți să străbată zeci de kilometri pentru investigații. Spitalele din România duc lipsă de aparatură de imagistică
Image by OsloMetX from Pixabay

Cele mai multe spitale din orașele mici nu au un computer tomograf (CT) sau un RMN, nici medici care să știe să le folosească sau să interpreteze rezultatele unor astfel de investigații. La lista de neajunsuri se adaugă și autorizațiile de care au nevoie unităților sanitare pentru folosirea unei astfel de aparaturi.

Spitalul Municipal Urziceni este unul dintre locurile în care, dacă pacienții vin pentru că au nevoie de un computer tomograf sunt trimiși către alte unități sanitare. A fost și cazul unui bărbat suspect de AVC, care în cele din urmă a ajuns la Spitalul Universitar din București, potrivit Știrile ProTv.

„Medicul de gardă a încercat să ne ajute și să ne acorde timpul necesar pentru un diagnostic corect, dar din păcate nu dispune de aparatura necesară. Nu aveau CT. A trebuit să mergem la București”, a explicat fiica pacientului.

Computer tomograf există, însă nu și autorizația care permite folosirea lui

Primul computer tomograf al Spitalul Municipal Urziceni este încă în folie, așteptând autorizația de la CNCAN pentru a putea fi pus în funcțiune. Autorizația nu este însă, singurul lips pentru care computerul tomograf nu poate fi folosit. Este nevoie și de un medic radiolog care să aibă competența necesară. Abia după ce spitalul va rezolva ambele situații, sute de pacienți vor putea face investigațiile aici.

„Pentru CT sunt trimiși ori la Slobozia, ori la un spital de urgență din București. Această investigație este folosită zilnic de atât de secțiile de medicină internă, cât și de secțiile de chirugie și ginecologie”, a declarat dr. Dan Andraș, director medical Spitalul Municipal Urziceni.

Cazul spitalului din Urziceni nu este singular

În foarte multe orașe cu zeci de mii de locuitori, spitalele nu au aparatura necesară.

În aceeași situație se află și pacienții din Teleorman care au nevoie de CT, precum și cei care apelează la serviciile spitalului din Zimnicea, acolo unde nu există un asemenea aparat.

În același timp, în Alexandria gărzile nu pot fi întotdeauna acoperite.

Legea le permite spitalelor să încheie contracte cu clinici private pentru a face investigații de imagistică pacienților, cu decontare de la Casa de Sănătate, însă în multe orașe mici nu există clinici private. În astfel de situații, pacienții se văd nevoiți să străbată zeci de kilometri pentru unele investigații, în spitale mari, tot mai aglomerate. Spitalele Capitalei preiau bolnavi din multe orașe mici aflate în sudul țării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`