Pacienții români diagnosticați cu diferite forme de cancer sunt nevoiți să lupte, zi de zi, nu doar cu afecțiunea, ci și cu sistemul de sănătate din ţara noastră. Sute de pacienţi pierd lupta cu viaţa pentru că, pur şi simplu, medicamentul de care au cea mai mare nevoie, nu se regăseşte pe lista celor compensate şi gratuite.
Fie că nu au bani pentru terapie, fie că sunt nevoiţi să aşteapte câteva luni bune pentru tratament, toţi pacienţii cu boli cronice care se declară învinşi de sistem sunt astfel condamnaţi la moarte.
O luptă continuă cu viaţa, dar mai ales cu sistemul. Prin asta trec, zi de zi, cei peste 500.000 de bonavi de cancer din România.
Nicolae Bobe este un tată care se zbate de doi ani să-şi salveze fata, diagnosticată cu cancer de piele. Singurul medicament care o mai poate ţine în viaţă, costă peste 40.000 de lei pe lună şi nu se află pe lista medicamentelor compensate.
Un alt părinte disperat cere ajutorul autorităţilor pentru ca băiatul său, în vârstă de 19 ani, diagnosticat cu cancer hepatic, să aibă o şansă la viaţă.
Poveştile celor doi părinţi ilustrează drama sutelor de mii de bolnavi de cancer, condamnaţi şi de boală, şi de autorităţi. Odată diagnosticaţi cu teribila boală, pentru pacienţi incepe o nesfârşită luptă, iar pentru rude, coşmarul de a-i vedea murind, pentru că sunt prea săraci.
Pacienții au solicitat în nenumărate rânduri autorităților actualizarea listei de medicamente compensate, dar și acum, după o perioadă de așteptare de mai bine de 6 ani, situația este aceeaşi.
Alianța Pacienților Cronici din România estimează că în țara noastră trăiesc astăzi aproximativ 520.000 bolnavi de cancer, dintre care doar 98.000 primesc tratament în mod activ şi doar 12% au acces la tratamentul cu radioterapie.