Pacient cu accident vascular, salvat cu un tratament de ultimă generaţie la Spitalul Judeţean Suceava

Pacient cu accident vascular, salvat cu un tratament de ultimă generaţie la Spitalul Judeţean Suceava
foto: facebook, Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava

O echipa multidisciplinară din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, formată din medic de urgenţă, medic ATI, neurolog, radiolog intervenţionist, a reuşit să trateze cu succes, la finele săptămânii trecute, primul caz de accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut trimis de la Spitalul Judeţean Botoşani.

„Pacientul de 72 de ani s-a prezentat în timp util (1 oră şi 30 de minute) la UPU Botoşani, unde medicul neurolog a pus diagnosticul de accident vascular cerebral ischemic acut şi a iniţiat tratamentul medicamentos (tromboliza) pentru dizolvarea cheagului. Diagnosticul imagistic suplimentar prin angioCT a vaselor cerebrale a arătat, însă, înfundarea unui vas mare (artera carotidă internă), ce a impus, conform protocolului naţional de AVC, transferul către o unitate spitalicească ce poate rezolva cazul endovascular prin trombaspiraţie/trombectomie, cel mai apropiat fiind Spitalul Judeţean Suceava.

Pacientul a fost dus imediat după sosirea în UPU la sala de angiografie a SJU Suceava, unde după 45 de minute, porţiunea din creier care era ischemiată a fost revascularizată, având astfel şanse mari de recuperare a deficitului iniţial. Eforturile medicilor au fost răsplătite când deja la 24 de ore pacientul era conştient, cooperant şi cu minim deficit motor.

Timpul a fost factorul esenţial pentru că pacientul să poată beneficia de această procedură (6 ore de la debutul simptomelor) şi de a avea şansa ca până de sărbători să fie iarăşi în mijlocul familiei”, a transmis dr. Mihai Creteanu Jr., medic primar radiologie intervenţională, citat de Monitorul de Botoșani.

Accidentul vascular cerebral poate fi fatal

AVC-ul apare când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt sau redus, privând ţesutul cerebral de oxigen şi nutrienţi, conducând la deteriorarea sau moartea celulelor cerebrale după doar câteva minute.

Un accident vascular cerebral poate fi cauzat de blocarea circulaţiei sangvine la nivelul unei artere (accident ischemic) sau ruperea unui vas de sânge (accident hemoragic); unii pacienţi pot prezenta doar o întrerupere temporară a fluxului de sânge (atac ischemic tranzitoriu) care nu provoacă leziuni permanente.

Timpul în care se intervine după AVC este esențial pentru salvarea pacientului

În cazul accidentului vascular cerebral ischemic acut, tratamentul constă în tromboliza sistemică, în primele 4 sau 5 ore de la debutul simptomatologiei, în absenţa contraindicaţiilor.

Principalele limite ale acestui tratament constau în intervalul de timp al intervenției – care trebuie să fie cât mai scăzut – în cazul ocluziei arterelor de calibru mare precum şi faptul că acest tratament este contraindicat la pacienţii cu risc crescut de complicaţii hemoragice, conform publicației amintite; intervalul terapeutic pentru realizarea acestor intervenţii medicale este cuprins între 6 şi 12 ore, în funcţie de teritoriul în care se dezvoltă accidentul vascular.

În aceste cazuri intervine radiologul intervenţionist prin diverse tehnici care includ tromboliza farmacologică intra-arterială şi trombectomia mecanică prin intermediul unor dispozitive de extracţie a trombului.

Conform sursei citate, recent, a crescut adresabilitatea Centrului de Radiologie Intervenţională a SJU Suceava pentru proceduri că trombaspiraţie/trombectomie în caz de accident vascular ischemic, angioplastii/trombaspiratii în cazul trombozelor acute de fistule arteriovenoase la pacienţi dializaţi, trombaspiratie în caz de tromboza venoasă profundă acută. Cel mai frecvent, medicii sunt apelați de pacienţi de la Piatra Neamţ, Roman, Brăila sau Galaţi, astfel că, doar în cursul acestui an au fost realizate 640 de astfel de intervenţii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`