(P) Cu caiacul în siguranță – la ce să fii atent când îți alegi echipamentul de apă?

(P) Cu caiacul în siguranță - la ce să fii atent când îți alegi echipamentul de apă?

Ai avut o experiență cu caiacul și ai decis că e timpul să iei în serios această activitate? În acest articol îți spunem la ce să fii atent atunci când vrei să-ți procuri propriul echipament pentru apă.

Unde și de ce?

Primul aspect la care trebuie să fii atent atunci când îți procuri un echipament de apă este cadrul natural în care urmează să îl folosești. În linii mari, vorbim despre trei categorii de ape: lacuri sau ape stătătoare, râuri cu debit mare și fluxuri rapide sau mări și oceane, adică ape vaste și deschise. E puțin probabil să ai deseori ocazia de a merge în toate cele trei cadre, așa că echipamentul de bază trebuie să fie potrivit pentru tipul de apă care îți este cel mai aproape.

Mai apoi, trebuie să te întrebi de ce ieși pe apă – care e scopul tău principal? În cazul în care cauți puțină relaxare, un caiac ceva mai mare va fi mai confortabil astfel încât să te poți bucura în liniște de activitatea pe apă. Dacă adrenalina și turele intense sunt pe gustul tău, un caiac îngust și lung e cea mai bună opțiune. Acestea sunt potrivite în special pentru râuri și ape repezi, având un design-ul special creat pentru rezistența la valuri și la confruntarea cu un mal stâncos.

Poate cele mai complexe sunt caiacele de apă deschisă, gândite pentru activități de explorare. Acestea vin cu diferite compartimente pentru depozitat diverse lucruri necesare și sunt în general cele mai stabile, deși stau destul de bine și la capitolul viteză. Una peste alta și pentru început, un caiac gonflabil de 2-persoane poate fi punctul de început pentru că e adaptabil și te lasă să descoperi în timp care e tipul tău favorit de croazieră.

Cât și în ce fel?

Caiacul este o barcă, deci discuția despre costuri și materiale nu poate fi lăsată la o parte. Bineînțeles că opțiunile sunt nenumărate și variază foarte mult, dar dacă ești la început cel mai probabil vei avea în considerare un caiac gonflabil. E adevărat, experții ridică din sprânceană când aud opțiunea aceasta, dar costurile și transportul sunt considerabil mai facile și caiacele de acest tip rămân un pas potrivit pentru început.

Oricum ai aborda problema, alegerea va presupune mereu o negociere între durabilitate, greutate și cost. Dacă primele caiace au fost confecționate din lemn, în ziua de azi majoritatea sunt din polietilen cu numeroase variațiuni pe această temă. Ele sunt în special potrivite pentru ape repezi și pentru cei care sunt deja dincolo de nivelul doi în acest sport. De asemenea, majoritatea caiacelor de închiriat fac parte din această categorie. A treia și cea mai exclusivistă categorie este cea a caiacelor din carbon sau fibră de sticlă, folosite de profesioniști și de împătimiții incurabili ai acestui sport.

Să strângem nodul

E de așteptat să nu putem acoperi într-un singur articol toate aspectele relevante în discuția despre echipamentul de apă. Sfatul cel mai important este să faci alegerea cu răbdare și să nu uiți elementele de siguranță: instrucție, atenție și vestă de salvare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`