(P) Ce trebuie să stiți despe doctorii care practică acupunctura

(P) Ce trebuie să stiți despe doctorii care practică acupunctura

Practicarea medicinei, fie că este vorba de o ramură clasică sau de varianta sa actuală presupune multe ore de studiu, ani de practică și o bună cunoaștere a anatomiei și fizilogiei umane. Toți medicii, terapeuții, vraci din toate timpurile erau persoane foarte educate și sensibile la nevoile și durerile oamenilor. Tratarea oamenilor nu se poate face după ureche, ci conform unor cunoștințe și unei experințe îmbogățite de-a lungul a sute și mii de ani de obsevare și experimentare.

Această metodă a medicinei tradiționale chineze, cu o vechime de peste 3000 de ani, și-a dovedit de-a lungul timpului eficiența terapeutică și contină să fie extrem de apreciată și solicitată de către cei care caută soluții de vindecare fără efecte secundare. Medicii care se ocupă de aceste tratamente sunt persoane cu specializare în medicină și care cunosc foarte bine practicile acestui tip tradițional de tratament, cât și pe cele ale medicinei actuale. Pentru a obține rezultatele dorite este nevoie de un doctor acupunctura.

În România, la ora actuală, prin lege nu au voie să facă acupunctură ne-medici. Practicarea acestui tip de medicină de către orice persoană care nu dispune de o educație adecvată este un pericol. Tratarea prin mijloace ale medicinei alternative este recomandat să fie realizaată de persoane cu pregătire adecvată în domeniul medicinei.

Legislația Uniunii Europene are reglementări clare în privința acestei calificări de practicant de medicină complementară, în care este inclusă și acupunctura. Ea prevede ca aceast tip de medicină să poată fi realizat de către ne-medici numai după efectuarea unui anumit ciclu de studii. În plus impune și o serie de criterii destul de stricte, printre care: persoana respectivă să aibă studii superioare, să capete noţiuni de bază de medicină, să fie instruit de un medic şi să fie verificată şi de o comisie medicală.

La noi în țată acest tip de medicină alternativă este practicat în clinica Qi. În această clinică veți avea parte de tratarea unor afecțiuni de către două personalități de excepție în medicina tradițională chineză, respectiv Dr. Corneliu Moldovan, Doctor în Medicina, Directorul Institutului Național de Medicină Complementar-Alternativă și Acupunctură București, Președintele Societății Române de Acupunctură București și Dr. Agatha Popa, Doctor în Științe Medicale.

Respectând principiile de bază ale oricărei terapii, tratamentul va începe doar în urma unei consultații atente și pe baza efectuării unor analize medicale. După stabilirea diagnosticul se va recomanda o schemă de tratament personalizată, în funcție de afecțiunile și de nevoile speciale ale fiecărui pacient. Durata și costurile unui tratament prin metoda acupuncturii diferă de la caz la caz. Dacă pentru anumite afecțiuni sunt necesare 2-4 ședințe, pentru altele este nevoie de perioade destul de îndelungate de tratare. Există o multitudine de factori de natură genetică, de stare de sănătate generală și de reacție a organismului, care intră în calcul și care modifică semnificativ durata și rezultatele finale.

Acupunctura este o metodă de tratament care se face după nişte principii foarte precise. Ea se situează undeva între ştiinţă şi artă specială. Ea este o interacţiune între energia terapeutului şi cea a pacientului. Această energie se transmite de la terapeut spre pacient prin mână şi prin acul de acupunctură. Acupunctura implică un anumit gen de empatie între terapeut şi pacient. Ea nu se reduce doar la înţepătura mecanică.

La ora actuală și această ramură a medicinei tradiționale chineze se bucură și ea de evoluția și cucerile tehnici. Pe lângă acupunctura mecanică cu ace mai există şi acupunctura electrică, ce se poate face pe acul de acupunctură sau prin electrozi aplicaţi pe punctul de acupunctură. Mai este şi laseracupunctura, predata la noi în țară de Dr. Corneliu Moldovan. Acest ultim tip este mai uşor de suportat de către pacient şi efectul este cu 30-60% mai mare decât în cazul acupuncturii convenţionale. Alte metode de acupunctură sunt termostimularea acupuncturală – aplicarea de căldură sub diferite forme, colorterapia acupuncturală (aplicarea de lumini colorate în punctele de acupunctură), terapia electromagnetică pulsată, biorezonanţa acupuncturală, ultrasonoacupunctura.

Printre afecțiunile tratate de acupunctură amintim: obezitatea, insomnia, reumatismul, migrene și dureri, afecțiuni ale sistemului cardiovascular și circulator, tulburări menstruale, infertilitatea, lipsa libidoului, chisturile, nodulii, diabetul, dezechilibre hormonale și probleme psihice, precum anxietatea, depresia, timiditatea, teama, trauma, atacurile de panică. Dacă oamnenii ar apela mai mult la acest tip de tratament ar fi mult mai sănătoți și ar fi redus semnificativ consumul de medicamente cu efecte secundare, în special analgezice.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii principala indicaţie a acupuncturii este terapia durerii cronice şi acute. De altfel, există câteva afecţiuni dureroase care au ca unică recomandare acupunctura: nevralgia de trigemen, nevralgiile maxilare, unele nevralgii dentare care nu cedează la terapiile convenţionale, nevralgiile post-zosteriene, care nu au niciun fel de tratament şi lista poate continua. Diverse tehnici de acupunctură pot fi recomandate și bolnavilor de cancer care sunt dependenţi de antalgice cum este morfina. În asociere, ele reduc semnificativ durerea.

Un alt aspect medical, ce ține de practicarea profesionistă a acestui tip de tratament este acela de a folosi întotdeauna numai ace sterile. Chiar dacă acestea se introduc la doi-trei milimetri sub piele, există, într-adevăr, risc de infecţii. Cel mai bine este ca pacienții să folosească ace de unică folosinţă, pe care să și le cumpere singuri.

Pentru calitatea serviciilor și pentru medici profesioniști, cu experiență în practicarea acestui tip de medicină alternativă apelați întotdeauna la Acupuncturabucuresti.ro!

Urmăriți B1TV.ro și pe
`