Ovidiu Silaghi: La nivel global, polul de creștere economică nu va în Europa

Ovidiu Silaghi: La nivel global, polul de creștere economică nu va în Europa
Foto: Facebook @ Camera de Comerț Industrie a României

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Asociația Națională Profesională a Lucrătorilor Vamali din România (ANPLVR) au organizat joi, 8 iunie a.c. conferința „Facilitarea Comerțului Extracomunitar”, eveniment care a adus în discuție subiecte de interes pentru mediul de afaceri, precum: soluțiile practice pentru fluidizarea comerțului cu state terțe, facilitarea circulației mărfurilor cu risc scăzut, soluții pentru fluidizarea traficului de infrastructură rutieră adiacentă biroului vamale.

Actualul context geopolitic, determinat de agresiunea Federației Ruse în Ucraina, a creat și creează, în continuare, o multitudine de probleme, atât transportatorilor români, cât și lucrătorilor vamali, generate, în principal, de creșterea traficului la punctele de trecere a frontierei din nordul și estul României. Acești factori au determinat perturbarea intensă a activității transportatorilor, a companiilor implicate în comerțul transfrontalier, a brokerilor și, nu în ultimul rând, a personalului vamal.

„Preocuparea CCIR pentru comerțul extracomunitar vine și ca urmare a rezultatelor economice pe care România le înregistrează anual, și aici mă refer la deficitul comercial, aflat, din păcate, pe un trend ascendent de mai multă vreme, cu o creștere de-a dreptul explozivă în 2022, moment în care s-au înregistrat la acest capitol 34,09 miliarde euro, cu 10,4 miliarde euro peste nivelul din anul anterior. Concluziile care se pot trage analizând aceste cifre sunt mai mult decât evidente. România nu mai este prezentă pe piețe extracomunitare considerate, nu demult, tradiționale, și aici mă refer la cele din America de Sud, Asia sau Africa, iar acest lucru este cauzat de o slabă reprezentare a țării noastre din punct de vedere al diplomației comerciale care, în mod evident, are nevoie de o resetare urgentă. Toate studiile arată faptul că, la nivel global, polul de creștere economică nu va fi în Europa, ci în aceste piețe pe care încercăm să le recâștigăm. România trebuie să devină un hub pentru toate produsele care vin din statele extracomunitare aflate atât la Estul Europei, cât și la Vestul continentului. În mod evident, un rol extrem de important în tot acest flux de mărfuri îl are Autoritatea Vamală Română (AVR), o instituție foarte importantă pentru România, prin prisma funcțiilor sale de de control, colectare a taxelor sau de protecție a economiei locale. De aceea, ne dorim ca acest eveniment să nu rămână unul singular, contăm pe o colaborare intensă și în viitor cu AVR, pentru ca mediul de afaceri din România să fie în permanență informat cu privire la eventualele schimbări din acest domeniu”, a declarat secretarul general al CCIR, dl. Ovidiu Silaghi.

„De la început, aș dori să asigur mediul de afaceri din România că AVR este determinată să aibă o activitate fără sincope, care să nu influențeze negativ schimburile comerciale intra sau extra comunitare, operate de către companiile românești. Unul dintre rolurile fundamentale ale AVR este acela de a facilita comerțul între state, chiar și în condiții mai puțin prielnice cum este, de exemplu, cea de acum, cauzată de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei, care a dus la creşterea traficului prin punctele de trecere a frontierei  situate în nordul şi în estul României la valori de peste cinci ori faţă de cele înregistrate înainte de 24 februarie 2022, data la care a început acest conflict. Ca primă consecință, și acest lucru a putut fi văzut de toată lumea prin intermediul mass-media, s-au format cozi foarte mari de camioane în special la birourile vamale de frontieră Siret, Albiţa, Giurgiuleşti sau Isaccea, care transportau mărfuri în tranzit spre sau dinspre Constanţa și Bulgaria. De asemenea, reorientarea firmelor ucrainene spre pieţele Uniunii Europene, odată cu eliminarea taxelor vamale, a dus la creșterea bruscă a activității de import şi export la birourile vamale de interior. Mulțumesc CCIR pentru invitația de a participa la acest eveniment. Este foarte important pentru AVR să fie în contact permanent cu mediul de afaceri din România, iar astfel de întâlniri, precum cea de azi, reprezintă cadrul ideal în care, împreună, să putem găsi cele mai bune soluții pentru ca activitatea companiilor din import-export să fie cât mai puțin afectată de astfel de factori externi”, a declarat președintele AVR, dl. Ion Cupă.

„În cadrul uniunii vamale a UE, entitatea care facilitează schimburile comerciale între companiile din spațiul comunitar, autoritățile vamale se confruntă cu provocări legate de îndeplinirea diferitelor roluri. În pofida modernizării semnificative a legislației vamale a UE, există dovezi privind apariția unor probleme, precum cea a subevaluării mărfurilor pentru a eluda obligația de plată a taxelor vamale și TVA sau cea referitoare la contrabanda cu mărfuri ilicite și nesigure. De asemenea, există preocupări referitoare la dezechilibrele dintre statele membre în ceea ce privește controalele vamale, mărfurile fiind deturnate către cele mai slabe puncte de intrare și ieșire de pe teritoriul vamal al UE. Astfel, devine necesar ca autoritățile vamale să acționeze ca o entitate unică, dezvoltând o cooperare mai amplă și mai operațională, pe o bază tematică sau geografică, pentru a asigura îndeplinirea priorităților esențiale din domeniul vamal. Scopul final al acestor acțiuni este acela de a sprijini și de a consolida diferitele aspecte ale riscurilor și ale controlului vamal, în vederea reducerii costurilor pentru statele membre și a facilitării comerțului legal”, a declarat președintele ANPLVR, dl. Octavian Relu Botea.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:13 - Incendiu în Mureș. Un copil se află în stare gravă după ce a fost intoxicat cu fum
23:05 - Adriana Bahmuțeanu, acuzații grave aduse fiilor mai mari a lui Silviu Prigoană. „Copiii sunt spălați pe creier de acești frați mai mari”
22:56 - Reacția unei turiste din Napoli când a văzut Bucureștiul împodobit. Clădirile din Capitală atrag vizitatorii
22:54 - Scenarii privind viitoarea guvernare. Irineu Darău (USR): Sunt mai multe formule. Există și o posibilitate anti-reformistă care să lase PNL și USR în opoziție (VIDEO)
22:35 - Femeie găsită fără suflare, pe un câmp din Dolj. A fost dată dispărută în luna noiembrie
22:15 - Lasconi: E cel mai greu moment după 1989. Țara noastră parcă s-ar pregăti să fie pusă pe tava Rusiei / Deja pierdem bani. Nu putem să ajungem iar ca pe vremea lui Ceaușescu doar pentru că vedem promisiuni pe TikTok
22:12 - Accident grav în Vaslui. Doi tineri au murit în urma coliziunii
22:00 - Cu cine a votat Călin Georgescu la parlamentare? Răspunsul dat de candidatul independent la prezidențiale: „Eu am votat în ultima instanță cu …”
21:57 - Pedeapsa primită de doi români, după ce au tâlhărit un ucrainean, în centrul Iașului. Bărbatul a fost urmărit ore în șir
21:53 - Bogdan Matei (PSD), întrebat pe cine va susține PSD la prezidențiale: Cred că atitudinea pe care noi o avem este una foarte corectă. Important este ca în această perioadă să realizăm pași importanți (VIDEO)