UPDATE // Ministrul Educației, după publicarea în Monitorul Oficial a OUG privind decontarea navetei elevilor: ”Dintr-o regretabilă eroare materială a fost publicată o variantă inițială a ordonanței de urgență, nu cea aprobată în ședința de guvern”

Publicat: 11 02. 2020, 18:39

UPDATE: Ordonanța privind decontarea transportului elevilor publicată marți în Monitorul Oficial nu este cea aprobată de Guvern în ședința din 4 februarie 2020, ci o variantă inițială care ulterior a fost schimbată, potrivit ministrului Educației, Monica Anisie.

”Dintr-o regretabilă eroare materială a fost publicată o variantă inițială a ordonanței de urgență, nu cea aprobată în ședința de guvern. Miercuri apare forma rectificată, cea corectă, în Monitorul Oficial, în care scrie ‘transport’, nu ‘transport rutier’, așa cum a apărut astăzi. Eu mi-am păstrat promisiunea ca toți elevii să beneficieze de decontarea navetei pe orice fel de trasport”, a afirmat Monica Anisie pentru HotNews.

Ordonanța de urgență referitoare la decontarea navetei pentru elevi, a fost publicată în Monitorul Oficial, informează HotNews.ro.

Potrivit actului normativ, elevilor de liceu care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport de tip navetă zilnică pe distanțe de maxim 50 de kilometri sau contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru dacă locuiesc la internat sau în gazdă. Pentru decontarea navetei, elevii trebuie să prezinte documente justificative emise de operatorii de transport rutier.

În acest context, reprezentanții Consiliului Național al Elevilor atrag atenția asupra faptului că OUG în cauză nu se referă la transportul feroviar și, prin urmare, nu rezolvă problema transportului pentru toți elevii.

”Conform textului ordonanței, decontarea se realizează pe baza documentelor justificatie emise de operatorii de transport rutier, aspect discriminatoriu pentru un procent considerabil de elevi care fac naveta folosind mijloacele de transport feroviar. Mai mult decât atât, deși Consiliul Național al Elevilor a solicitat ca în textul ordonanței sintagma elevilor care nu pot fi școlarizați să fie transformată în elevilor care nu sunt școlarizați, din motive evidente ce țin de școlarizarea elevilor din învățământul liceal, de exemplu, care pot opta, în baza procesului de admitere, pentru a învăța într-o unitate de învățământ cu profil diferit față de licelee din localitatea de domiciliu, Guvernul României a decis să aprobe ordonanța într-o formă chiar și mai discriminatorie decât înainte”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Național al Elevilor.