Veste bombă pentru șoferii români! Guvernul Dăncilă tocmai a adoptat o ordonanță de urgență prin care aduce modificări importante Codului Rutier.
SOȚIA LUI MIHAI CONSTANTINESCU, ÎN LACRIMI, DE DURERE! DIN PĂCATE, A CONFIRMAT ANUNȚUL TRIST (GALERIE FOTO)
Textul de lege interzice șoferilor să atingă telefoanele mobile sau alte gadgeturi în timp ce se află la volan.
IMAGINI XXX! IUBITA LUI SPEAK, PE CULMILE EXTAZULUI! TOȚI BĂRBAȚII AU RĂMAS MASCĂ (GALERIE FOTO)
Amenda este de patru puncte de penalizare, adică 820 de lei.
EA ESTE CEA MAI SEXY FEMEIE DIN ARMATĂ! I-A INNEBUNIT PE TOȚI ȘI ACUM S-A DEZBRĂCAT PENTRU PREȘEDINTE! (GALERIE FOTO)
Schimbarea legii a venit după numeroasele accidente produse din cauza șoferilor care făceau live-uri pe Facebook, scrie libertatea.ro.
Modificarea este valabilă nu numai pentru telefoane, cât și pentru alte dispozitive cu funcții de redare text, foto, video sau înregistrare, cum ar fi, spre exemplu, tableta, reportofonul, camera foto sau video.
De asemenea, și bicicliștii care vor folosi aceste dispozitive vor fi sancționați în același mod.
Practic, șoferilor le va fi interzis complet să atingă telefoanele sau gadgeturile în timp ce aceștia se află la volan. În caz contrat, șoferii vor fi sancționați cu 4 puncte penalizare, ceea ce înseamnă o amendă de 820 de lei, adică de două ori mai mare decât amenzile pe care le primeau șoferii care erau prinși vorbind la telefon fără sistemul ”hands-free”, potrivit g4media.ro.
Până acum, legislația rutieră prevedea amenda minimă, de două puncte penalizare (410 lei), dar aceasta se aplica doar celor care erau într-o convorbire telefonică folosindu-se de mână și nu de căști sau difuzor.
Conform modificărilor decise de Guvern, la articolul 108, alineatul (1), litera c), după punctul 5 s-a introdus un nou punct, pct. 6, cu următorul cuprins: Se sancționează (n.r.) ”ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.
O statistică a reprezentanței Comisiei Europene în România, întocmită în 2018, arată că numărul de accidente rutiere fatale este în creștere și a ajuns la 98 de cazuri la un milion de locuitori. Acest număr reprezintă dublul mediei din UE unde se înregistrează 49 de cazuri la un milion de locuitori.