Ouăle colorate care se găsesc pe rafturile magazinelor sunt o adevărată bucurie pentru cei care nu au timp să se ocupe de vopsirea lor. Specialiștii spun că nu sunt atât de sigure pentru sănătatea noastră.
De obicei, coloranții alimentari nu sunt toxici și trebuie să îndeplinească regulile de siguranță ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.
Ei sunt aprobați conform datelor pentru coloranți alimentari sau pentru agenți de glazurare. Există însă și substanțe controversate care sunt folosite pentru vopsirea ouălor și care chiar dacă ne pun sănătatea în pericol, nu sunt interzise.
Pe lângă colorantul galben chinolină, care este deja interzis în occident, mai sunt incluși și așa-numiții coloranți azoici.
Specialiștii îi suspectează ca fiind cancerigeni și ar provoca, mai ales, reacții pseudoalergice. Un studiu britanic din 2007 a scos în evidență o posibilă legătură între anumiți coloranți azoici și hiperactivitate la copii.
Chiar dacă nu există încă dovezi pe această temă, din 2010 producătorii au fost nevoiți să pună anunțul „Poate afecta activitatea și atenția copiilor”, pe produsele care conțin acești coloranți pentru protecția preventivă a consumatorilor.
Trebuie să acordați o mare atenție, în special la: galben de chinolină (E104), tartrazina (E102), galben portocaliu S (E110), azorubină (E122), roșu ponceau (E124 A), roșu allura AC (E129).