Organizațiile din Educație propun începerea anului școlar cu două săptămâni mai devreme

Organizațiile din Educație propun începerea anului școlar cu două săptămâni mai devreme
Foto: Pixabay

Una dintre propunerile înaintate miercuri de către organizațiile Seeding Knowledge Foundation și Centrul de Resurse în Comunicare în cadrul unei întâlniri la Guvern este începerea anului școlar cu două săptămâni mai devreme.

Cum justifică organizațiile din Educație propunerea ca anul școlar să înceapă mai devreme

Potrivit reprezentantului acestor organizații, Vasile Brașovanu, această măsură ar avea ca scop posibilitateaînvățării remediale și ar reprezenta o marjă de timp în eventualitatea în care în lunile de iarnă intrăm iarăși în carantină.

O altă propunere a fost cea de a organiza sesiuni de formare pentru dezvoltare competențelor digitale în rândul profesorilor. De asemenea, dezvoltarea unei rețele de mentori din rândul cadrelor didactice, care să fie „persoane resurse” pentru cei care au nevoie de sprijin și care să-i împuternicească pe colegi prin prezentarea de bune practici din sala de clasă.

Organizațiile au mai propus învățare hibrid în care clasele să fie împărțite în două schimburi: pe rând o săptămână se vine la școală, o săptămână se fac lecții online.

De asemenea a fost înaintată propunerea ca educația sî se desfășoare cât mai mult în aer liber – pot fi folosite curtea școlii, grădinile publice din apropiere, parcurile, pădurea acolo unde ea e aproape de școală, grădinile botanice;

S-a mai adus în discuție: aplicarea legii și nepermiterea depășirii numărului maxim de copii la clasă, oferirea de cursuri TIC pentru părinții copiilor care primesc tablete sau laptopuri pentru a le putea folosi copiii în învățare, ai multă autonomie școlilor în a putea dezvolta planuri locale care să respecte prevederile Direcțiilor de Sănătate Publică și care să răspundă nevoilor specifice de învățare prezente în comunitate;

“Sper tare mult ca eforturile celor prezenți astăzi și a tuturor celor care în ultimele 4 luni au sprijinit din plin sistemul educațional să fie concretizate în măsuri cât mai concrete și care să vină în sprijinirea învățării pentru copii”, a transmis Vasile Brașovean.

Întâlnirea din cadrul grupului de lucru de la Guvern a fost cu vicepremierul Raluca Turcan, cu ministrul Educației, Monica Anisie, și consilierul prezidențial pe educație Ligia Deca, scrie edupedu.ro.

Care vor fi noile reguli, odată cu începerea noului an școlar

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a oferit detalii importante despre desfășurarea orelor în școli și despre soarta învățământului din România, în contextul pandemiei de COVID-19. Potrivit acestuia, data pentru începerea anului școlar luată în calcul de autorități este 15 septembrie, dacă evoluția privind COVID-19 nu va fi una nefavorabilă.

Pe de altă parte, ministrul Educației, Monica Anisie,a explicat, luni seară, în direct pe B1 TV, că dacă temerile experților se adeveresc și lumea va fi traversată de un nou val de COVID-19, elevii ar putea veni prin rotație la școală, din toamnă, când este programatăredeschiderea.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că până la 15 septembrie școlile vor trebui pregătite astfel încât regulile privind distanțarea socială și de igienă să fie respectate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`