Organizația Salvați Copiii: Unu din cinci copii născuţi în perioada pandemiei la Maternitatea „Bucur” a prezentat probleme medicale legate de prematuritate

Publicat: 19 10. 2021, 17:50

Unu din cinci copii născuţi în perioada pandemiei de COVID, la Maternitatea „Bucur”, unitate care primeşte exclusiv mame pozitive la testul pentru SARS-CoV-2, a prezentat probleme medicale legate de prematuritate, atrage atenția organizaţia Salvaţi Copiii.

Potrivit datelor semnalate, numai la Spitalul Universitar din Bucureşti s-au născut, în perioada aprilie 2020 – octombrie 2021, 85 de copii cu mame PCR SARS-CoV-2 pozitive şi alţi 65 de copii din mame cu istoric de infecţie în timpul sarcinii. La Maternitatea Bucur din Capitală, devenită unitate medicală exclusiv COVID-19, din luna martie 2020 şi până în prezent au venit pe lume 516 nou-născuţi din mame pozitive, 104 dintre aceştia având complicaţii medicale din cauza prematurităţii. Maternitatea Bucur a preluat, pe parcursul anului trecut, şi copii născuţi în alte maternităţi din Bucureşti şi din alte judeţe, atât în sistemul public, cât şi în cel privat.

„Sarcina constituie un factor de risc, studiile arată asocieri mai mari şi cu hipertensiunea, şi cu starea de preeclampsie. A crescut mult rata de naşteri premature, diferenţa e statistic semnificativă – pentru cazurile COVID a fost de 17-18%. A crescut şi rata naşterilor prin cezariană, creşterea e semnificativă – înainte aveam o rată de 60%, pentru naşterile la pacientele COVID procentul a ajuns la 88%”, a declarat conf. dr. Octavian Gabriel Olaru de la Maternitatea Bucur, citat de Salvaţi Copiii.

El a ridicat problema înfiinţării de secţii COVID în marile maternităţi din ţară.  „Din punctul nostru de vedere, e bine ca fiecare maternitate mai mare din ţară să aibă un sector dedicat cazurilor COVID. Transferul cazurilor severe nu este un lucru uşor de făcut, transportarea unui caz care nu e echilibrat poate să-i dea lovitura de graţie. Cazurile severe trebuie rezolvate acolo şi salvaţi copiii, şi mamele, după care văzut ce se întâmplă”, a afirmat medicul.  Managerul Spitalulului „Sf. Maria”, Iaşi, Alina Belu, a declarat că unitatea a avut şi bebeluş în vârstă de 7 zile infectat, cu o malformaţie cardiacă gravă.

Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat un „apel urgent”, pentru dotarea prioritară a Maternităţii Bucur, devenită linie COVID-19, şi a Spitalului de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi.  Maternitatea Bucur din Bucureşti are nevoie de suplimentarea aparaturii existente cu 6 rampe de oxigen si 6 pulsoximetre cu senzori, care măsoară pulsul, saturaţia de oxigen şi frecvenţa cardiacă, pentru a face faţă numărului crescut de cazuri de nou-născuţi din mame COVID pozitive.