Cererea globală de dexametazonă a crescut din moment ce cercetătorii britanici au descoperit că medicamentul îmbunătățește radical șansele de supraviețuire pentru pacienții testați pozitiv cu noul virus Covid-19, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), notează The Telegraph.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut creşterea producţiei de dexametazonă. De asemenea, grupul a solicitat ca medicamentul ”să fie distribuit rapid în lumea întreagă”acest steriod puternic care s-a dovedit eficient pentru tratarea celor mai grave cazuri de coronavirus.
”Din fericire, este vorba despre un medicament ieftin şi există mulţi fabricanţi de dexametazonă în lumea întreagă care, suntem convinşi, pot accelera producţia”, a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe online de la sediul organizaţiei din Geneva.
Reamintim că experții britanici au anunțat zilele trecute că dexametazonascade cu 35% riscul de deces al persoanelor aflate în stare critică.
Agenția ONU a solicitat o creștere rapidă a producției de medicament, un antiinflamator care a apărut pe piață în urmă cu aproximativ 60 de ani și este utilizat pentru a trata diferite afecțiuni, precum artrita și astmul sever.
„Următoarea provocare este creșterea producției și distribuirea rapidă și echitabilă a dexametazonei în toată lumea, concentrându-se pe locul în care este cel mai mult nevoie. Cererea a crescut deja, în urma rezultatelor procesului din Marea Britanie care arată beneficiile clare ale dexametazonei.”, a mai spus directorul OMS.
Tedros a adăugat însă că OMS este „sigură că putem accelera producția”, deoarece steroidul este un medicament ieftin – costă doar 5 lire sterline pentru o cură completă de tratament – și este fabricat de mulți producători de pe tot globul.
Săptămâna trecută, cercetătorii din cadrul procesului de recuperare din Regatul Unit al MariiBritanii, condus de Universitatea din Oxford, au anunțat că o cură de dexametazonă de 10 zile scade riscul de deces pentru persoanele conectate laventilatoarepulmonare cu 35%.
De asemenea, studiul, care a implicat 2.100 de pacienți, a descoperit că medicamentul reduce rata de deces a persoanelor care au nevoie de oxigen cu o cincime.
Acestea au fost considerate o „descoperire majoră” și există speranțe că medicamentul ar putea reduce substanțial numărul de decese provocate de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 de pe glob.
În timp ce criza pandemică se amelioreazăîn țările membre ale UniuniiEuropene, cazurile de infectare se accelerează în Statele Unite, America Latină și Asia de Sud.
În preajma noilor relaxări așteptate de populație și a unor politicieni de opoziție, coronavirusul nu dă semne de slăbiciune. Duminică, 21 iunie, s-a înregistrat o creștere masivă anumărului decazuri noi,pentru carea fostconfirmată infectarea cu noul virus SARS-CoV-2.
„Se pare că aproape în fiecare zi ajungem la un record nou și sumbru”, a avertizatTedros.
”Ieri, peste 183.000 de cazuri noi de Covid-19 au fost raportate la OMS,cel mai mult într-o singură zi de până acum.”, a mai spus specialistul.
Actualizarea globală se ridică acum la peste nouă milioane de cazuri de contaminare. Bilanțul victimelor a ajuns 469.000 de decese provocate de noul coronavirus.