Ordonanţa privind interceptările a fost respinsă de Comisia juridică şi Comisia de constituţionalitate
Comisia juridică şi Comisia de constituţionalitate din Senat au adoptat marţi un raport de respingere a ordonanţei referitoare la interceptări, cu voturile majorităţii membrilor prezenţi, potrivit Mediafax.
Ordonanţa de urgenţă va fi votată în plenul Senatului, aceasta fiind prima cameră sesizată, însă forul decizional este Camera Deputaţilor.
OUG a fost emisă în urma deciziei Curţii Constituţionale și prevede că procurorii şi organele de cercetare penală să fie singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructura Serviciului Român de Informaţii, dar nu şi personalul serviciului secret.
Centrul Naţional de Interceptare a comunicaţiilor asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestor organe la sistemele tehnice pentru a executa supravegherea tehnică prevăzută de Codul de procedură Penală.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a susţinut că, prin excepţie de la prevederile legii, „organele SRI pot fi desemnate ca organe de cercetare penală speciale, în sensul prevăzut expres de Codul de procedură Penală şi anume art. 55 alin. 5 şi 6, pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică” în cazul mandatelor de siguranţă naţională care privesc strict Titlul 10 din Codul Penal şi infracţiunea de terorism.