Ordonanța de urgență pe Legile Justiției a fost publicată în Monitorul Oficial (FOTO, VIDEO)

Ordonanța de urgență pe Legile Justiției a fost publicată în Monitorul Oficial (FOTO, VIDEO)

Ordonanța de urgență prin care au fost modificate legile justiției a fost publicată, marți, în Monitorul Oficial. Publicarea ordonanței vine la o zi după ce aceasta a fost adoptată în ședința de Guvern.

Controversata ordonanța de urgență pentru legile justiției a fost publicată cu întârziere în Monitorul Oficial. Însă surpriză: actul normativ are unele modificări faţă de varianta ieşită din şedinţa de guvern de luni.

Astfel, la articolul I al ordonanţei s-a adăugat un nou punct.

Crește vechimea necesară procurorilor care vor să lucreze la DNA și DIICOT, structurile specializate ale Ministerului Public. Este a doua modificare a acestei prevederi în ultimele trei luni. În iulie a intrat în vigoare noua lege a organizării judiciare, care urca vechimea de la șase la opt ani. Atunci, parchetele au considerat că pot rămâne pe funcție procurorii care au câștigat concurs de numire, nu și cei numiți provizoriu, prin delegare. Numai că ordonanța de urgență, în varianta prezentată luni de ministrul Justiției, prevede și că, la intrarea ei în vigoare, rămân pe funcții doar procurorii care îndeplinesc condițiile noi de vechime și experiență profesională. Nu se face așadar nicio distincție între procurorii numiți anterior, după câștigarea unui concurs, și cei delegați.

Adervărata bombă vine abia după ce luăm în calcul și Legea 304 privind organizarea judiciară. Astfel, toti cei 140 de procurori DNA ar putea fi trimiși acasa, nu doar cei delegați. Potrivit G4media.ro, legea privind organizarea judiciară arată că, pentru a fi numiți la DNA, procurorii trebuie declarați admiși în urma unui concurs. Or, până acum, procurorii erau admiși în urma unui interviu la nivelul DNA, susținut în fața unei comisii formate de procurori și un psiholog desemați de șeful instituției.

O altă prevedere nouă introdusă este cea potrivit căreia ministrul Justiției poate sesiza Inspecția Judiciară

Articolele I şi II ale ordonanţei adoptate în Guvern au fost unite, astfel că actul normativ publicat în Monitorul Oficial are doar 8 articole, faţă de cele 9 iniţiale.

O altă modificare s-a făcut la articolul referitor la amânarea reducerii vechimii necesare pentru pensionare anticipată. Dacă iniţial amânarea era până la 31 decembrie 2019, în textul din Monitorul Oficial apare 1 ianuarie 2020.

Schimbări sunt și în ceea ce privește detașările procurorilor. Procurorul general nu mai decide detașările procurorilor la parchete, ci Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie