Orașul Murgeni, declarat zonă specială de siguranță publică, după ce sute de rromi s-au bătut pe străzi

Orașul Murgeni, declarat zonă specială de siguranță publică, după ce sute de rromi s-au bătut pe străzi
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O zonă specială de siguranță publică a fost constituită pe raza orașului Murgeni, de către conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, în condițiile în care acesta a fost marcat de mai multe conflicte între diverse clanuri de rromi.

Orașul Murgeni, declarat zonă specială de siguranță publică, după ce sute de rromi s-au bătut pe străzi

„Având în vedere riscul criminogen, pe raza UAT Murgeni a fost constituită o zonă specială de siguranţă publică, fiind suplimentate efectivele de ordine şi siguranţă publică. În zonă sunt mobilizaţi poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi poliţişti locali”, a declarat Bogdan Gheorghiță, purtător de cuvânt al IPJ Vaslui, duminică, pentru Agerpres.

Reprezentanții instituției au explicat că, prin această măsură, au fost suplimentate echipele de patrulă din zonă, dat fiindcă există riscul ca violențele să escaladeze.

Vestea vine în contextul în care, săptămâna trecută, aproape 200 de persoane s-au bătut pe străzile din Murgeni. Scandalul, care a avut în centru membrii unor clanuri de rromi din oraș, a fost aplanat aia după intervenția mai multor echipaje de poliție și jandarmi, precum și a unor luptători din Serviciul pentru Acțiuni Speciale. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vasluiau deschis în acest caz un dosar penal tentativă la omor, uz de armă fără drept, tulburarea liniştii şi ordinii publice, loviri şi alte violenţe. De altfel, pe fondul pandemiei de coronavirus, România a fost marcată de mai multe episoade violente asemănătoare.

„Clanurile țigănești” au revenit acasă și refuză categoric să respecte legile, spunea Traian Băsescu

Fostul președinte Traian Băsescu avertiza că „parte din clanurile ţigăneşti au revenit acasă şi par a refuza categoric să respecte legile ţării”, astfel că „poliţiile locale trebuie să devină un partener al Poliţiei Naţionale. Trebuie să transmită zilnic la Inspectoratele de Poliţie informaţii despre grupări infracţionale din comunitate, despre distribuitorii de droguri care circulă prin cartiere mai ceva ca poştaşii, trebuie să se implice în asigurarea siguranței cetăţeanului”.

Peste şase luni va fi prea târziu! Parte din clanurile ţigăneşti au revenit acasă şi par a refuza categoric să respecte legile ţării. Lupta acerbă pentru a controla afaceri ilegale în zonele pe care şi le-au auto-atribuit împingându-i la acte de violenţă greu de imaginat a se petrece în România cu doar câteva luni în urmă.

Grupările de spărgători profesionişti de locuinţe, specializate în neutralizarea instalaţiilor de supraveghere şi devalizarea locuinţelor în doar câteva minute, îşi fac tot mai simţită prezenţa prin creşterea rapidă a numărului de locuinţe jefuite.
Grupările de spărgători specializaţi în golirea bancomatelor, a caselor de bani de la sediul firmelor sau din magazine, se mişcă şi ei cu dezinvoltură pe meleagurile natale după ce s-au specializat în Europa.

Grupările ţigăneşti de tip mafiot, care încep să-şi împartă zonele în care percep taxă de protecţie de la comercianţi, îşi fac şi ele simţită prezenţa cu atât mai mult cu cât este în plină desfăşurare şi procesul de ocupare a zonelor în care vor acţiona reţelele de cerşetori.

Deşi există, încă nu a apărut ca fenomen continuu tâlhărirea bătrânilor, a femeilor şi a copiilor în plină zi pe stradă sau la poarta şcolii, dar nu suntem departe”, a scris Traian Băsescu, pe Facebook, în 7 iunie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`