Orașul din România asupra căruia aerul poluat plutește precum ceața. „Este echivalentul la a fuma un pachet de ţigări pe zi”
Iași este unul dintre cele mai poluate orașe ale României, alături de Cluj-Napoca și București. Însă, în ultimele zile, nivelul de poluare a devenit alarmant, valorile substanțelor poluante din atmosferă fiind chiar și de 4 ori mai mari decât limita admisă. Apariția fenomenului este direct influențată de încălzirea locuințelor în perioada rece.
„În perioada rece, încălzirea rezidenţială are o contribuţie semnificativă. Nu vorbim doar de centralele de apartament, ci de sobe şi de sisteme centralizate. Tot ce înseamnă arderea combustibilului fosil. În general, seara, după ora 18 până spre miezul nopţii sunt valorile cele mai mari, de la 2 până la 4 ori mai mare faţă de limitele admise”, a explicat Galea Temneanu, director APM Iași, potrivit Observator News.
Din categoria celor vulnerabili fac parte copiii, bătrânii și persoanele cu afecțiuni respiratorii sau alergii, avertizează medicii.
Traficul, principala sursă de poluare
Privit de sus, clădirile și străzile Iașiului se văd cu greu prin negură. Deși, la prima vedere, am fi tentați să credem că este ceață, ceea ce plutește deasupra orașului este un aer foarte poluat. Fenomenul este din ce în ce mai frecvent întâlnit în perioada rece a anului.
„Dacă le raportăm la valoarea medie zilnică, valoarea limită zilnică prevăzută în legislaţie, au fost de 3 ori ca şi ordin de mărime. Oxizi de sulf, de azot, amoniacul, care împreună formează particulele în suspensie. Ajung în plămâni”.
Noxele emise de mașinile din trafic, praful de pe şantiere și emisiile de la arderea combustibililor pentru încălzirea cu centrale sau sobe nu fac nimic altceva decât să distrugă lent, dar sigur, sănătatea plămânilor.
„Este un ucigaş tăcut. Ştii că te-ai îmbolnăvit de la noxe când deja este prea târziu. Sunt nişte modificări pulmonare ireversibile. A sta la semafor, timp de 10 minute, într-o intersecţie foarte aglomerată este echivalentul la a fuma un pachet de ţigări pe zi”, spune Radu Crișan Dabija, medic pneumolog.