Orașul care riscă să ajungă comună din cauza depopulării. România, în clasamentul țărilor aflate în pericol

Orașul care riscă să ajungă comună din cauza depopulării. România, în clasamentul țărilor aflate în pericol
Foto: Facebook/Orașul stațiune Predeal

România are tot mai puțini cetățeni, fiind pe locul 8 în lume în privința rapidității depopulării. Predealul este orașul care riscă să ajungă comună din cauza locuitorilor care sunt din ce în ce mai puțini.

Predealul este îmbătrânit

Românii emigrează și lasă localitățile îmbătrânite și depopulate în urmă. Țara noastră se află pe locul 8 din 10 țări aflate în risc din cauza scăderii populației, arată un studiu al CIA. Pe străzile din Predeal cu greu se mai zărește câte o persoană, iar stațiunea a devenit îmbătrânită, conform observatornews.

Ultimul recensământ, cel din 2021, a arătat că în Predeal sunt 4.060 de locuitori, iar numărul scade de la an la an. Dar, pe perioada iernii, în sezonul turistic, stațiunea renaște și adună laolaltă peste 12.000 de persoane, spune autoritățile.

„Real să vă spun, cu cei care sunt la muncă în străinătate, sunt în jur la 3.800 de persoane. Sunt foarte multe locuinţe de vacanţă. Nu locuiesc aici, dar le au. Nu putem să îl declarăm sat doar pentru că nu este locuită”, a declarat Marius Mateescu, viceprimar.

Consecințe pe termen lung

Localnicii sunt afectați de lipsa forței de muncă, de numărul scăzut al copiilor, iar pe termen lung consecințele sunt grave.

„Pe termen lung, avem şi avantaje şi dezavantaje. Populația care alege să rămână dacă nu au loc în domeniul HoReCa, vor avea probleme în a-şi câştiga traiul. Iar pe termen şi mai lung va fi din ce în ce mai greu ca persoanele care rămân să găsească un stomatolog, un cardiolog…”, a spus Romulus Oprica, sociolig.

Populația României va scădea, în 2100, cu 6,6, milioane de locuitori, conform Eurostat. România este țara din UE cu cel mai mare număr de cetățeni care locuiesc în alte state, în jur de 3,15 milioane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:00 - Niciun avion nu aterizează sau decolează pe aeroportul Charleroi din Belgia, din cauza unei greve a angajaților care reclamă volumul de muncă prea mare
11:53 - Adrian Veștea: 98,4% dintre unitățile administrative din România beneficiază de Programul Anghel Saligny. Se adresează tuturor comunităților, indiferent de culoarea lor politică (VIDEO)
11:27 - Statuia reginei Elisabeth a II-a a Marii Britanii a produs hohote de râs și indignare, după ce un critic a spus că seamănă mai mult cu doamna Doubtfire, personajul lui Robin Williams (FOTO în interiorul textului)
11:24 - Radu Oprea, despre tensiunile cu PNL pe tema pensiilor militare: De ce n-a făcut nimic Nicolae Ciucă atâta timp cât a fost premier? (VIDEO)
11:05 - Nicușor Dan l-a invitat pe Marcel Ciolacu „la unul din zecile de mari șantiere ilegale din București”: „Nu putem să lăsăm mafia imobiliară să facă politica instituțiilor în materie de urbanism și apoi să ne mirăm că e trafic”
10:52 - Jon Bon Jovi a salvat o femeie care dădea se arunce de pe un pod din Nashville
10:33 - Protest al nevăzătorilor împotriva legii pensiilor, pe 19 septembrie. Florentin Rădulescu: Lucrurile nu se mișcă în ritmul în care ne dorim. Vom veni la București în număr mare (VIDEO)
10:32 - Consumismul și criza climatică amenință un viitor echitabil pentru umanitate, spune un raport
10:11 - Amnistia fiscală pentru persoane fizice. Ce datorii se șterg și în ce condiții
10:10 - Control judiciar pentru 6 minori care au furat o mașină și au condus-o prin Ploiești, provocând un accident