Orașul Bușteni, a doua stațiune de pe Valea Prahovei care intră în scenariul roșu, după Predeal

Publicat: 06 11. 2020, 09:47
foto: Pixabay

Orașul Bușteni a devenit a doua stațiune de pe Valea Prahovei, după Predeal, unde rata infectărilor a trecut de trei cazuri active la mia de locuitori, intrând astfel în scenariul roșu.

Orașul Bușteni intră în scenariul roșu

Conform reglementărilor în vigoare, cursurile școlilor din oraș vor trebui să se desfășoare în sistem online, purtarea măștii de protecție va fi obligatorie în toate spațiile deschise, iar restaurantele și cafenele trebuie să își suspende activitatea.

Prefectura Prahova a anunțat, joi, că la Bușteni au fost confirmate, între 21 octombrie și 3 noiembrie,24 de cazuri noi, ceea ce înseamnă, raportat la cifra de 7.089 de locuitori, o rată de infectare de 3,39 cazuri active la 1.000 de locuitori, potrivit Telegrama, care mai notează că, conformaceleiași situații publicate joi de autoritățile din județ, la Sinaia incidența îmbolnăvirilor a ajuns la 2,22, iar la Azuga este de 1,7.

În ceea ce privește situația la nivel național, Grupul de Comunicare Strategică a raportat, joi,9.714 cazuri noi de COVID-19.

Noi restricții în România, începând de luni, indiferent de rata de incidență

Trebuie precizat că o parte din restricțiile pe care le-ar presupune intrarea orașului Bușteni în scenariul roșuse vor aplica oricum, începând de luni, la nivel național, indiferent de rata de incidență.

Potrivit autorităților, propunerile dinHotărârea CNSU nr. 52urmează să fie aprobate prin Hotărâre de Guvern, iar printre acestea se numără obligația de a purta mască la nivel național în toate spațiile publice deschise și închise, desfășurarea activităților didactice în sistem online, dar și interzicerea circulației în afara locuinței sau gospodăriei în intervalul orar 23 – 5.

„Începând cu data prezentei hotărâri la nivelul României se propune instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, la 2 nivel național, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile”, se arată în Hotărârea CNSU nr. 52.

Printre altele, „în vederea prevenirii răspândirii infecțiilor cu SARS-COV-2, se propune ca, în toate localitățile, activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ să se desfășoare în sistem on-line”.

Conform sursei citate, „în vederea evitării aglomerării transportului public, se propune ca toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați să aibă obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore. Respectarea aplicării acestei măsuri se urmărește de prefecți și de către Inspecția Muncii”.