Ora de Religie devine opțională din martie. Sorin Cîmpeanu: Părinții care vor ora de Religie pentru copii pot depune cerere până pe 6 martie
Ora de Religie devine opțională începând din luna martie, a hotărât Ministerul Educației. Astfel, părinții pot depune o cerere prin care să își înscrie copiii la ora de Religie până pe data de 6 martie pentru anul școlar în curs, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru HotNews.
Cei care nu depun cerere, nu fac Religia în semestrul doi. Pe 9 martie 2015 expiră termenul de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale, și “dacă până pe 9 martie nu vom avea această situație a opțiunilor, este pusă sub semnul întrebării derularea în legalitate a orelor de Religie”, a explicat ministrul Educației.
„Suntem obligați să interogăm sistemul cu privire la dorința de participare sau nu la ora de Religie, pentru anul în curs, pentru că pe 9 martie expiră cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale. Dacă până pe 9 martie nu vom avea această situație a opțiunilor, este pusă sub semnul întrebării derularea în legalitate a orelor de Religie”, a afirmat Cîmpeanu.
În ceea ce privește salariile profesorilor de Religie, Sorin Cîmpeanu a declarat că, în prezent, „există aproximativ 6.000 de profesori de religie, mare parte titulari. Asta va crea conflicte pe dreptul muncii, pentru că ei au contracte pe perioadă nedeterminată și dacă numărul de opțiuni va fi inferior numărului actual de clase, nu toți profesorii vor mai avea norme, deși ei au contracte pe perioadă nedeterminată. Dar vom trata această problemă cu maximă seriozitate, dupa ce vom ști rezultatele interogării și formularea exactă dată de Parlament” prevederilor din lege declarate neconstituționale.
Ora de Religie „va trebui să fie plasată ultima sau prima oră (pentru a nu împiedica programul elevilor care nu fac această disciplină), însă tehnic va fi foarte dificil de realizat, pentru că ar însemna ca un profesor de Religie să predea două ore pe zi, cinci zile pe săptămână, ceea ce înseamnă un cuantum de 10 ore predate pe săptămână, care este mai mic decat cuantumul orelor din norma didactică. Vom vedea soluțiile tehnice”, a mai spus ministrul Educației.