Opt vaccinuri vor fi pe lista obligatorie de care depinde înscrierea oricărui copil la grădiniţă sau la şcoală. Vorbim de vaccinuri administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei. Pe listă nu se regăseşte însă de exemplu vaccinul contra formelor grave de tuberculoză. În plus, proiectul prevede responsabilitatea părinţilor pentru „asigurarea vaccinărilor obligatorii”, însă la capitolul amenzi, singurele vizate sunt grădiniţele, şcolile, direcţiile de sănătate publică sau medicii de familie. Nicio amendă pentru părinţi
Înscrierea copiilor în grădinițe și școli – fie de stat sau private – se va putea face doar după prezentarea de către părinți a dovezii vaccinarii copilului cu vaccinurile care previn aceste boli. Singurii exceptaţi sunt copii „care fac dovada contraindicațiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari”. Iar dacă la înscrierea la grădiniță sau școală părintele nu va putea prezenta dovada vaccinarii complete, atunci va trebui să aducă de la Comisia Județeană de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în urmatorul an a vaccinarii cu vaccinurile care previn bolile mai sus. Dacă nici după un an, vaccinarea nu va fi completă, gradinița sau școala nu-l mai poate înscrie pe copil, iar directorul instituţiei este obligat prin lege să sesizeze cazul comisiei județene de vaccinare, scrie hotnews
În document se precizează şi amenzile aplicate în cazul nerespectării acestei obligativități și cine sunt cei vizați de amenzi. Astfel, „pentru vaccinările obligatorii, informarea părintelui este obligatorie iar consimțământul este prezumat”. Cu alte cuvinte, parintele este cel care va trebui să semneze o declarație prin care refuză să-și vaccineze copilul. În caz contrar se consideră din oficiu că este de acord cu vaccinarea. Cu toate acestea, la capitolul amenzi, părinţii nu sunt vizați deloc. Amenzi sunt prevăzute doar pentru instituțiile care au responsabilități în procesul vaccinarii.
Astfel, vor primi amenzi de la 5000 la 10.000 lei gradinițele și școlile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverință din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzatoare vârstei, cu excepția copiilor cu contraindicație medicală definitivă, direcțiile de sănătate publică care nu asigură păstrarea în condiții frigorifice adecvate ale vaccinurilor şi medicii de familie și medicii implicați în activitățile de vaccinare dar care nu respectă prevederile legale și se află la a treia abatere.
Totodată, amenzi de la 2500 la 5000 de lei vor primi autoritățile locale care nu identifică situațiile de neglijare medicală a copilului. Iar şcolile care încalcă legea menținând în colectivitate copiii în continuare nevaccinați la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinării și care nu anunță această situație comisiei județene de vaccinare vor fi sancţionate cu amendă între 1.000 şi 2.500 de lei.
Cele mai mici amenzi de la 500 la 1000 de lei, au fost stabilite pentru direcțiile de sănătate publică, medicii de familie și școlile care nu suspendă copiii nevaccinați în cazul apariției unor focare de epidemie.