Opt cursuri de apă din județul Covasna au secat în acest an / Prefectul face apel la locuitori să nu risipească resursele

Opt cursuri de apă din județul Covasna au secat în acest an / Prefectul face apel la locuitori să nu risipească resursele
Sursa foto: Shutterstock

Opt cursuri de apă din județul Covasna au secat în acest an, pe fondul fenomenelor meteo extreme din această vară. De asemenea, furtunile care au urmat au provocat pagube semnificative în 5 unități administrativ-teritoriale, afectând culturile agricole, potrivit Prefecturii Covasna.

Prefectul Ráduly István a îndemnat populația să economisească apa, amintind că sunt în vigoare restricții privind extragerea apei pe mai multe cursuri din județ.

„Colegii care lucrează de mai mult timp aici, la Instituția Prefectului – Județul Covasna, spun că de când a fost introdus sistemul de coduri, nu a existat niciodată o avertizare cod roșu de caniculă, dar în ziua de 17 iulie s-a întâmplat și asta”, a spus prefectul, potrivit weradio.ro.

În perioada 21 iunie – 20 iulie, la Sfântu Gheorghe au fost 27 de zile în care temperatura maximă a atins sau a depășit 30 de grade Celsius, iar în 16 dintre aceste zile temperaturile din județ au urcat până la 35 de grade Celsius sau mai mult.

Potrivit unui raport întocmit de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, cursurile de apă Mărtineni (Catalina), Zăbala, Fundul Pârâului (la nord de Zăbala), Ojdula, Saciova, Belinul Mic, Belinul Mare și Debren au secat complet sau pe secțiuni. Pe de altă parte, furtunile care au urmat zilelor caniculare au provocat pagube semnificative culturilor agricole din  Târgu Secuiesc, Cernat, Catalina, Dalnic și Valea Crișului.

„În conformitate cu Legea apelor, începând cu data de 15 iulie se aplică treapta 4 de restricție pe pâraiele Turia, Cașin, Mărcușa (Catalina) și Borvíz, adică nu se poate extrage apă din pârâu în scopuri de irigații (33 de utilizatori afectați). În ceea ce privește cursurile de apă Valea Crișului, Aita și Belin, este în vigoare o restricție de treapta 2/3, care afectează fermele piscicole (4 utilizatori)”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Covasna.

În lunile iunie și iulie,  între anii 2021 și 2024, temperaturile au crescut cu aproape trei grade Celsius (2021 – 18,7 grade Celsius, 2022 – 18,85 grade Celsius, 2023 – 19,05 grade Celsius, 2024 – 21,4 grade Celsius).

Ca urmare, debitul mediu multianual din iulie al râului Olt, de 11,65 metri cubi pe secundă la Micfalău, a scăzut în acest an la un sfert, la 2,89 metri cubi pe secundă, în timp ce debitul pârâului Cașin la Târgu Secuiesc a scăzut de la 2,56 metri cubi pe secundă la 14% din media multianuală, la 0,35 metri cubi pe secundă. Deși aprovizionarea cu apă potabilă este deocamdată satisfăcătoare (cu excepția zonelor Baraolt și Covasna, populația este alimentată din puțuri forate mai adânci), prefectul îndeamnă populația să economisească apa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`