Vicepreședintele principalului partid de opoziție din Turcia a susținut că va merge chiar și până Curtea Europeană a Drepturile Omului dacă va fi nevoie în încercarea sa de a obține anularea referendumului ce a avut loc duminică, informează Reuters. Puțin peste 50% dintre turci au decis atunci că sunt de acord cu o sporire a puterii președintelui Recep Erdogan, dar opoziția acuză că scrutinul a fost fraudat, astfel încât rezultatul votului să fie în favoarea lui Erdogan.
Bulent Tezcan, vicepreședintele Partidului Republican al Poporului, a susținut că formațiunea sa a primit plângeri din mai multe regiunii, oamenii acuzând că nu au putut vota în mod confidențial sau că unele voturi au fost numărate în secret.
Tezcan a mai afirmat că decizia Înaltului Birou Electoral de a accepta voturi neștampilate este clar ilegală: ”Acum e imposibil de stabilit câte dintre aceste voturi sunt și câte au fost ștampilate ulterior. Pentru a pune capăt discuțiilor despre legitimitatea votului și pentru a răspunde îndoielilor populației, singura soluție este anularea acestui scrutin de către Înaltul Birou Electoral”.
El a mai spus că dacă autoritățile competente nu vor da soluții corecte contestațiilor formulate, va merge la Curtea Constituțională a Turciei, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar și la alte autorități abilitate.