Soluțiile Guvernului, după cazul Caracal: Operatorii 112 care vor participa la cursuri de formare profesională, ce durează două luni, nu doar că nu vor primi bani în plus, ci vor și pierde unele drepturi salariale

Soluțiile Guvernului, după cazul Caracal: Operatorii 112 care vor participa la cursuri de formare profesională, ce durează două luni, nu doar că nu vor primi bani în plus, ci vor și pierde unele drepturi salariale

EXCLUSIV ONLINE // Una dintre măsurile pe termen mediu pe care Comitetul interministerial privind sistemul național de apeluri de urgență 112 ar trebui să o implementeze este constituirea și încadrarea a două centre pentru formarea dispecerilor. Problema este cu încurajarea dispecerilor să participe la aceste cursuri, deoarece un stadiu de pregătire durează între 6 și 9 săptămâni, perioadă în care aceștia nu sunt plătiți. Deocamdată, Comitetul caută stimulente pentru atragerea potențialilor cursanți, dar nici o măsură nu a fost încă luată. Centrele sunt însă pregătite să înceapă cursurile de formare.

La nivelul celor două centre a fost demarat cu data de 30 septembrie 2019 un program intensiv de pregătire pentru dispeceri constând în cursuri pe o perioadă cuprinsă între 6 și 9 săptămâni. Astfel, în prima serie de curs vor fi pregătiți 11 dispeceri la Târgul Mureș, 9 din cadrul structurilor profesioniste pentru situații de urgență, unul din cadrul STS și un dispecer la nivelul autorităților publice locale și o a doua grupă de 8 dispeceri la București. Subliniem că odată cu inițierea programului de pregătire au fost identificate și unele aspecte ce necesită o dezbatere viitoare mai amplă privind stimularea atât a formatorilor cât și a persoanelor care participă la aceste cursuri”, a declarat Marian Moculeț, secretar de stat pentru tehnologia informației.

Întrebat de reporterul B1.ro dacă aceste stimulente vor fi adiționale drepturilor salariale ale angajaților, secretarul de stat a explicat ce înseamnă aceste stimulente.

De fapt este exact invers, prin participarea la aceste cursuri am înțeles de la colegii de la MAI că se pierd niște drepturi salariale, deci este într-un fel prea puțin apetisant pentru ei să meargă la cursuri. Dar se vor găsi soluții, cel puțin să le asigurăm să nu piardă oamenii pe perioada cât merg la cursuri” a mai spus Marian Moculeț.

Aceste cursuri se desfășoară până la aprobarea unui proiect mai amplu „Programul Operațional Capital Uman” care presupune formarea a 650 de dispeceri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`