Operațiune de amploare în Italia împotriva unui grup care sechestra și exploata zeci de români. Peste 50 militari au intrat peste interlopii care țineau lucrătorii închiși, în condiții de sclavie

Operațiune de amploare în Italia împotriva unui grup care sechestra și exploata zeci de români. Peste 50 militari au intrat peste interlopii care țineau lucrătorii închiși, în condiții de sclavie
Sursa Foto: Hepta.ro

Zeci de muncitori români, inclusiv minori, au fost exploatați și ținuți în condiții inumane – relatează presa italiană .

Garda Financiară din Gorizia, sub conducerea Procuraturii din capitala Isonzo, a reținut patru subiecți (trei de naționalitate română și un moldovean) pentru infracțiunea de intermediere și exploatare ilegală a forței de muncă, cu circumstanțele agravante legate de amenințări, numărul și vârsta minoră a lucrătorilor – relatează Știri Diaspora.

Zeci de români, ținuți în trei dormitoare mizere

Concomitent cu reținerea preventivă fost executată în dimineața zilei de 16 februarie de către un dispozitiv coordonat de Grupul Gorizia și compus din peste 50 de militari, au fost percheziționate locuințele și spațiile aflate în folosința suspecților, situate în provincia Gorizia și Udine.

În cursul acestei operațiuni au fost descoperite trei dormitoare în care erau ținuți 30 de lucrători de naționalitate română, toți ilegali, dintre care unul sub 18 ani și unul sub 16 ani; aceștia se adăposteau în condiții sanitare precare, înghesuiți în spații improprii.

Instanțele italiene au decis transformarea arestului preventiv în închisoare pentru trei dintre cei patru suspecți; pentru cel de-al patrulea a fost dispusă obligația de a nu părăsi domiciliul.

Un anunț anonim a dus la o anchetă de amploare

Ancheta a fost declanșată în urma unui telefon anonim, în urmă cu aproximativ două luni, la numărul de utilitate publică „117”; un român a semnalat faptul că un alt conațional a fugit din zona Gorizia deoarece, împreună cu mulți alții, au fost exploatați timp de luni de zile ca muncitori agricoli de către un grup, tot români, despre care sursa anonimă a furnizat doar o fotografie și numele „șefului”.

Pe baza acestor slabe indicii, anchetatorii au demarat verificările necesare pentru identificarea suspecților și verificarea circumstanțelor relatate, prin inspecții și monitorizarea rețelelor sociale – relatează sursa citată.

Procurorii au instalat GPS pe mașinile folosite de exploatatori

S-a stabilit aastfel că, în Romans d’Isonzo, exista un grup de subiecți care, acționând ca adevărați „locotenenți”, foloseau lucrători agricoli  în condiții de exploatare, distribuindu-i în diferite exploatații agricole din zona Alto Isontino și Bassa Friulana pentru a munci la tăierea viței de vie.

Sub îndrumarea Parchetului din Gorizia, ofițerii din Gorizia au instalat dispozitive „GPS” pe unele dintre microbuzele folosite pentru transportul muncitorilor ilegali și au supus smartphone-urile presupușilor „locotenenți” la interceptări telefonice, reconstituind rapid operațiunile grupării infracționale.

Sclavie în toată regula: munciți și apoi închiși în dormitoare

În urma acțiunilor desfășurate de anchetatori s-a stabilit că banda era compusă din trei cetățeni români și unul moldovean care foloseau o societate cu sediul în provincia Gorizia și alta românească, ambele în domeniul furnizării de forță de muncă.

Ambele societăți aveau baze de date cu câteva zeci de lucrători de naționalitate română, exploatați fără contract ca muncitori în diferite exploatații agricole din zona Isontino Superior și Friuli Inferior;

Oamenii erau preluați în zori de la dormitoarele care aparțineau celor două companii și duși la locul de muncă în microbuze conduse de asociații lor, unde lucrau în schimburi de aproximativ 10 ore pe zi;

Seara, muncitorii erau concentrați în dormitoare, fiind închiși în așteptarea zilei următoare de muncă.

Românii aveau uneori, o singură zi de odihnă, doar duminica

Știri Diaspora menționează că exploatarea era determinată de diverși factori, cum ar fi nivelul extrem de scăzut al salariului garantat, condițiile precare de locuit, lipsa regularizării postului de muncă și neasigurarea lucrătorilor nici măcar la garanțiile minime de siguranță sau igienă la locul de muncă.

Exploatatorii profitau de sărăcia și neajutorarea românilor aduși care erau adesea șantajați și amenințați că vor fi dați afară fără plată.

În plus, aceștia au fost privați de documentele de muncă cu promisiunea restituirii acestora la sfârșitul sezonului de lucru.

Recrutarile se făceau cel mai adesea din județul Arad, cu promisiunea de a putea trimite salariul familiilor lor acasă prin transfer de bani.

Deși erau ținuți în condiții inumane și sechestrați, oamenii erau obligați să plătească toate cheltuielile de întreținere

Pe baza declarațiilor date de lucrătorii exploatați, procurorii au aflat că deși aceștia lucrau în schimburi istovitoare contra unor salarii derizorii, exploatatorii acestora le rețineau cheltuieli pentru hrană, cazare sau alte necesități.

Muncitorii români au reclamat că nu li s-a permis să părăsească dormitoarele și au confirmat că le-au fost furate documentele de identitate, fiind amenințați în mod constant cu abandonarea fără plată de către suspecți.

Având în vedere riscul ca cei patru asociați, care, după percheziție, ar fi putut să își piardă urmele, Garda Financiară a dispus reținerea acestora pentru suspiciune de infracțiune la ordinul procurorului de instrucție; astfel, au fost arestați și duși la închisorile din Gorizia și Trieste, menționează Știri Diaspora.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:48 - Cum arată programul prezidențial al lui Nicolae Ciucă: „Este expresia unei noi viziuni de dreapta pentru România viitorului” (VIDEO)
20:45 - Riscurile la care ne expunem atunci când aruncăm medicamente expirate la gunoi. Un spital din Timișoara a găsit o soluție
20:43 - Nicolae Ciucă, la lansarea programului său electoral: „În România pe care o vom construi împreună, legea va fi mai presus de orice interes. Procesele nu mai trebuie să dureze ani de zile”
20:36 - 12 maşini incendiate şi doi oameni înjungiaţi în Lisabona, după ce oamenii au ieșit să protesteze din cauza unui caz de brutalitate a poliției
20:32 - Nicolae Ciucă: “Aceasta este miza programului meu / Voi fi un președinte care muncește, aproape de oameni și comunități. Voi fi prezent în viața orașelor și comunelor, inclusiv a sectoarelor” (VIDEO)
20:23 - Indignare, după ce Joe Biden a spus că Donald Trump ar trebui închis. Președintele SUA și-a corectat apoi declarația
20:20 - Ministrul Bogdan Ivan (PSD): Săracul domn Ciucă… Ultimele sale declarații parcă sunt din categoria emisiunii „Copiii spun lucruri trăsnite” (VIDEO)
20:18 - Ce gest deplasat a făcut Alina Ceușan într-o sală de teatru. Celebra influenceriță, criticată dur. Oana Pellea: „O rușine”
20:10 - O româncă a obținut zeci de mii de euro, după ce și-a păcălit iubitul italian să-și vândă casa. Ce a decis femeia să facă cu banii
19:54 - Ce a făcut Smaranda, fiica lui Codin Maticiuc, la nunta lui Theo Rose, în momentul în care s-a plictisit. Actorul s-a amuzat copios