Opera italiană a primit statutul de patrimoniu cultural Unesco

Opera italiană a primit statutul de patrimoniu cultural Unesco

Unesco, agenția de cultură a ONU, a anunțat că include arta veche de patru secole, care amestecă costumul, scenografia și muzica, în categoria sa de Patrimoniu Cultural Imaterial, anunță BBC.

Opera italiană s-a dezvoltat la sfârșitul anilor 1500 și începutul anilor 1600 în Florența, la curtea familiei Medici

Opera se alătură altor practici italiene renumite, cum ar fi prepararea pizzei și arta de a escalada vârfurile Alpine. „Aceasta este o confirmare oficială a ceea ce știam deja: cântatul de operă este o excelență mondială”, a declarat ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, într-o declarație după decizia Unesco.

Unesco a descris opera italiană drept „un mod controlat fiziologic de a cânta, care sporește puterea propagare a vocii în spații acustice precum amfiteatre și biserici”.

Acesta a adăugat că arta promovează „coeziunea colectivă și memoria socioculturală”, precum și că este „un mijloc de exprimare liberă și dialog intergenerațional”.

Primul mare compozitor de operă este considerat a fi italianul Claudio Monteverdi, care a trăit între 1567 și 1643. Ziarul italian La Repubblica subliniază că distincția vine în ajunul inaugurării tradiționale a stagiunii 2023-2024 la opera La Scala.

Astăzi există aproximativ 60 de teatre de operă în toată Italia – un record global – în timp ce cântăreți de operă precum tenorul din secolul al XX-lea Luciano Pavarotti au fost venerați ca vedete majore.

Soprana italiană Carmela Remigio a declarat pentru ziarul Corriere della Sera că datorită operei și libretelor sale, limba italiană este cunoscută în lume.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`