Unesco, agenția de cultură a ONU, a anunțat că include arta veche de patru secole, care amestecă costumul, scenografia și muzica, în categoria sa de Patrimoniu Cultural Imaterial, anunță BBC.
Opera se alătură altor practici italiene renumite, cum ar fi prepararea pizzei și arta de a escalada vârfurile Alpine. „Aceasta este o confirmare oficială a ceea ce știam deja: cântatul de operă este o excelență mondială”, a declarat ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, într-o declarație după decizia Unesco.
Unesco a descris opera italiană drept „un mod controlat fiziologic de a cânta, care sporește puterea propagare a vocii în spații acustice precum amfiteatre și biserici”.
Acesta a adăugat că arta promovează „coeziunea colectivă și memoria socioculturală”, precum și că este „un mijloc de exprimare liberă și dialog intergenerațional”.
Primul mare compozitor de operă este considerat a fi italianul Claudio Monteverdi, care a trăit între 1567 și 1643. Ziarul italian La Repubblica subliniază că distincția vine în ajunul inaugurării tradiționale a stagiunii 2023-2024 la opera La Scala.
Astăzi există aproximativ 60 de teatre de operă în toată Italia – un record global – în timp ce cântăreți de operă precum tenorul din secolul al XX-lea Luciano Pavarotti au fost venerați ca vedete majore.
Soprana italiană Carmela Remigio a declarat pentru ziarul Corriere della Sera că datorită operei și libretelor sale, limba italiană este cunoscută în lume.